ANALIZA PLENKOVIĆEVA MANEVRA: / 'Možda ipak imamo premijera hladnokrvnog poput kockara?'

Image
Foto: Pixsell

Andrej Plenković mogao bi profitirati neočekivanim potezom kojeg je povukao prekjučer na sjednici Vlade kada je smijenio Mostove ministre zbog neposluha.

28.4.2017.
18:32
Pixsell
VOYO logo

Aleksandar Vučić iskoroistio je takav manevar da riješi konkurenciju u Srbiji, a i Theresa May koja je objavila prijevremene izbore u Velikoj Britaniji očekuje da će učvrstiti svoju vlast.

Kako će se odviti situacija u Hrvatskoj tek će se vidjeti, no neki od politologa smatraju kako je Plenković bio prisiljen razići se sa partnerom s kojim često ima nesuglasice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pitanje je koliko kontrole ima Plenković'

'Trenutno je gotovo nemoguće dati siguran odgovor na pitanje hoće li premijer Plenković profitirati od riskantne odluke izbacivanja trojice Mostovih ministara iz Vlade. Očito su tjedan dana trajale pripreme ove odluke, međutim, upitno je koliko stvari pod kontrolom drži šef Vlade i HDZ-a', mišljenja je profesor Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

On ipak nije uvjeren da Plenković i bez Mosta ima saborsku većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam potpuno uvjeren da je Plenković siguran da i bez Mosta raspolaže saborskom većinom ili možda ipak imamo premijera koji je hladnokrvan poput profesionalnog kockara i sposoban donositi najteže odluke a da mu lice ne mijenja izraz. Osim toga, ova odluka je srušila neke pretpostavke koje su još jučer djelovale logično. Moglo se očekivati da će Plenković pričekati rezultate lokalnih izbora i budu li uspješni za HDZ, mic po mic, naposljetku inicirati parlamentarne izbore ove jeseni. Ovako imamo puno nepoznanica, od toga kako će proći lokalni izbori, što će biti s Inom ili Slovenijom, do toga kako će se ponašati desnica unutar HDZ-a, a sve to utjecat će na Plenkovićevu političku budućnost', prognozirao je Čular za Jutarnji.

'HDZ je morao ovo očekivati'

Dodaje ipak kako su u HDZ-u morali računati na aktualnu situaciju čim su počeli surađivati s Mostom. Čular smatra kako protestne stranke nisu materijal za Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'K tome HDZ i Most nemaju proceduralni sporazum koji sadrži načine rada u situaciji poput ove. A to onda pojačava krizu', smatra Čular.

Vjeruje kako u Mostu ipak nemaju argumente za ostavku Zdravka Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mostovi zastupnici dva su puta podržali Marića - kao člana Oreškovićeve, pa Plenkovićeve Vlade. Znali su i što je radio u Agrokoru i danas o njemu nema ništa novo što se nije znalo prije godinu dana. Zato njihovo inzistiranje na tome da napusti Vladu jednostavno nije dosljedno ponašanje', smatra Čular.

'Most izigrava opoziciju'

Slično misli i politolog Pero Maldini koji vjeruje kako je kriza Vlade posljedica politike Mosta, a ne Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da nije bilo afere Agrokor, u Mostu bi izmislili neki drugi problem jer izigravaju opoziciju. Vrč ide na vodu dok se ne razbije, a Mostov se sada razbio', smatra Maldini koji vjeuruje da Plenković ima kontrolu nad cijelom situacijom.

'Andrej Plenković je staložena osoba i sigurno nije bez razmišljanja ušao u ovu situaciju. Usto, tek ćemo vidjeti hoće li biti prijevremenih izbora jer HDZ možda uspije sakupiti parlamentarnu većinu, a moguća je i manjinska vlada koja bi imala potporu dijela oporbe. Dođe li ipak do prijevremenih izbora, HDZ će osvojiti najviše mandata, tada će se otvoriti pitanje postizbornog koaliranja. Što mislite, tko će htjeti koalirati s ovakvim Mostom', pita se Maldini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo