Hrvatsko-srpski odnosi / Analitičari za Vijesti.hr: 'Vučićev nastup je šou program koji služi za mobilizaciju njegovih birača'

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Pitali smo dvojicu hrvatskih političkih analitičara za komentar na reakciju srbijanskog predsjednika na hrvatsku blokadu poglavlja 26

14.12.2016.
12:46
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

"Vučićev je istup šou program, zabava za narod”, komentirao je za RTL Krešimir Macan reakciju srbijanskog premijera na hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji.

Macan, politički analitičar i PR stručnjak za strateško komuniciranje u politici, smatra da se radi o "tipičnoj političkoj igri". "Vučić gubi na vanjsko-političkom planu, pa mu je lakše kritizirati Hrvatsku i govoriti o ustašama i partizanima, srpskim čokoladicama i spomeniku u Jasenovcu i time ispasti veliki branitelj interesa svoje države", komentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska blokada je opravdana'

Po njemu, nema dvojbe oko toga da je hrvatska blokada opravdana. “Srbija je trebala ispuniti  jednostavan uvjet koji nije ispunjen. Uostalom, to pokazuje i činjenica da su i druge zemlje imale rezerve vezane uz ovo poglavlje, ali Vučić se obrušio samo na Zagreb.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan Vučićeve izjave smatra “huškačkom” reakcijom. “Ova odluka je ok i brani hrvatske interese u Srbiji, pravo da hrvatska djeca uče na hrvatskom jeziku u Srbiji, pravo koje Srbi u Hrvatskoj već imaju.

Vučićeva mobilizacija biračkog tijela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila također se slaže s tvrdnjom da je rekacija srbijanskog premijera na traženje dodatnih jamstava za zatvaranje poglavlja 26 - pretjerana.

“Po meni, ta pretjerana reakcija ima dvije funkcije. Prije svega, Vučić ovime želi mobilizirati svoje biračko tijelo u zemlji. Već sada priprema teren za predsjedničke izbore iduće godine na kojima želi pobjedu svoga kandidata, sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. U suprotnom bi, Vučić bio prisiljen na mučnu kohabitaciju, nešto na što nije naviknut. Uz to, Hrvatsku se želi prikazati kao nekooperativnu zemlju koja ima nerazumne zahtjeve. Time se želi stvoriti pretpostavka da Hrvatska ima probleme sa Srbijom na bilateralnoj razini kako bi u budućnosti Srbija možda lakše kod nekih drugih poglavlja. Onih za čije će zatvaranje Srbija možda teže ispuniti uvjete, primjerice u domeni pravosuđa ili ljudskih prava”, kazao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Beograd igra na kartu savezništva s Rusijom'

Reakciju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Cvrtila smatra zadovoljavajućom. “Mislim da se treba smiriti i spustiti tenzije, jer Hrvatska nema interesa petljati se u njihovu unutarnju politiku”, komentirao je. No, smatra da ubuduće Hrvatska treba naći saveznike unutar Europske unije. “Ne smijemo si dopustiti da ostanemo sami te budemo percipirani kao država koja Srbiju blokira u zatvaranju poglavlja, jer se tu priča može svesti na bilateralne odnose. Kao škola bi nam mogla poslužiti priča sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji. Tu smo na kraju ostali sami i izolirani jer priču nismo pripremili na europskoj razini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom kraju, Cvrtila se osvrnuo i na činjenicu da se u trenutku burne reakcije srbijanskog premijera u Beogradu nalazio i ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov. “Posjet Lavrova im je sigurno dobro odgovarao, jer su mogli reći ‘Rusija je tu uz nas’. Savezništvo s Rusijom je karta koju Srbija zna koristiti u pregovorima s Europskom unijom, kada se nađu u vremenskom škripcu ili suočeni s uvjetima koje ne mogu ispuniti. Radi se o elementu ucjene kojim se mogu koristiti, ali povremeno, ne stalno. Jer, Rusija je zemlja koja puno traži, a malo daje. I mislim da je premijeru Vučiću to veoma jasno", izjavio je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo