KREĆE ZADUŽIVANJE, ALI I KRESANJE UREDA / Analitičar pojasnio zašto je mudro da s novim ustrojstvom gradske uprave Tomašević krene tek od jeseni

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vidjet ćemo tko će mu se javiti na javne natječaje koje će raspisati jer očito je da će novu strukturu stvoriti na osnovu javnih natječaja, kaže Davor Gjenero

8.7.2021.
20:00
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zasukao je rukave i uhvatio se rješavanja problema u gradu Zagrebu. Kao što je i najavio u svojoj predizbornoj kampanji, jučer se doznalo da Tomašević planira 'skresati' broj gradskih ureda – od dosadašnjih 27, novi gradonačelnik imat će ih ukupno 16. Neke urede je pripojio drugima, dok je neke skroz ukinuo.

Osim toga, javnim je prostorom jučer odjeknula vijest da će Tomašević dići kredit u iznosu od 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČELI VELIKI REZOVI /

Tomašević ukida Kalinićev i još 11 Bandićevih gradskih ureda, a poznata su imena i novih

Image
POČELI VELIKI REZOVI /

Tomašević ukida Kalinićev i još 11 Bandićevih gradskih ureda, a poznata su imena i novih

Politički analitičar Davor Gjenero u razgovoru za portal Net.hr kaže da što se tiče reorganizacije, Tomašević radi dobar posao, dok po pitanju zaduživanja kaže da se ništa drugo nije moglo napraviti.

"Sa zaduživanjem nije mogao ništa drugo napraviti. Pretpostavljam da je kredit dobio po relativno povoljnim uvjetima jer je grad ipak siguran platiša, on je jak komintent bankama tako da mislim da je imao pregovaračku poziciju da ispregovara povoljan kredit", kaže nam Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče reorganizacije u gradskoj upravi, mislim da je to dobro i mislim da je dobro da ne radi preko koljena, odnosno da novi format počinje funkcionirati tek od jeseni", kaže nam politički analitičar te dodaje da će se do jeseni raščistiti neke stvari, jer će nekim ljudima koji više neće biti potrebni u strukturi isteći mandati.

"Prema tome, neće biti niti potrebe za nekakvim otpremninama, prelamanjima", mišljenja je Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema pritiska od stranačke strukture

Smatra da Tomašević radi dobar posao.

"Meni se čini da oni rade dobar posao, čini mi se da su ova imenovanja koja su do sada bila u Holdingu jako dobra. Vidjet ćemo tko će mu se javiti na javne natječaje koje će raspisati jer očito je da će novu strukturu stvoriti na osnovu javnih natječaja", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da počinje tek s  jeseni, prema tome da može početi bez v.d.-a, nego s redovitom procedurom imenovanim ljudima. Ne čini da je pod nekakvim velikim pritiskom od svoje stranačke strukture za popunjavanje tih mjesta te da će imati manevarski prostor da doista po načelu ekspertize i načelu znanja imenuje šefove resora", govori Gjenero koji zaključuje da je smanjenje na razuman broj ureda dobar i pametan potez gradonačelnika Tomaševića.

'Taj ured nije napravio ništa'

Jedan od ureda koji će se ukinuti je ured za Upravljanje hitnim situacijama, na čijem je čelu bio Pavle Kalinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo izvanredne situacije u kojima taj ured nije napravio ništa", kaže nam Gjenero na pitanje je li taj ured možda trebao ostati, s obzirom na sve situacije u kojima smo se našli posljednje dvije godine.

"Mislim da je to institucija koja se pokazala potpuno nedoraslom, sve što smo imali od Pavla Kalinića je da se šetao u uniformi i u kriznim situacijama izazivao veću paniku nego što je bila bez njega. Ne vidim nikakav doprinos tog ureda, ne vidim da su te njihove pripreme za potres pridonijele bilo čemu u trenutku potresa. Nažalost, to je bilo više zadovoljavanje forme i nekih taština negoli nekakva ozbiljna aktivnost", zaključuje politički analitičar Davor Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo