TKO ĆE S KIM NA IZBORE? / Analitičar otkriva pukotine u mogućoj koaliciji SDP-a i Možemo!: 'Ne može donijeti prevagu na izborima, ali...'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Je li suradnja s Možemo! zanimljiva SDP-u i može li SDP nešto time dobiti? Analitičar kaže, da i da

Maja Mahovlić

Maja Mahovlić

Prati teme iz područja gospodarstva, vanjske politike i geopolitike. Voli slušati prijenos sjednica Hrvatskog sabora

6.3.2024.
8:30
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Udružili su snage i okupili respektabilan broj nezadovoljnika na Markovu trgu. Najavili prosvjede i u drugim hrvatskim gradovima. Zajedničko im je da ne žele Ivana Turudića na čelu DORH-a te ništa manje nego što ne žele ponovno HDZ na vlasti. Što to spaja, odnosno dijeli, SDP i Možemo!, kakve su im pojedinačne ili udružene šanse protiv HDZ-a koji već osam godina kormilari hrvatskim političkim prostorom, otkriva politički analitičar Davor Gjenero s kojim smo razgovarali o odnosu ove dvije stranke.

Image
UŽURBANO NA MARKOVU TRGU /

Od jutra sastanci u Vladi: Hoćemo li danas doznati datum izbora?

Image
UŽURBANO NA MARKOVU TRGU /

Od jutra sastanci u Vladi: Hoćemo li danas doznati datum izbora?

"Koliko je za sada poznato javnosti, SDP i Možemo! se dogovaraju o takozvanim točkastim koalicijama. To znači da bi oni zajedničke liste formirali u onim izbornim jedinicama u kojima obje stranke loše stoje. Možemo! i nije nacionalna stranka u pravom smislu riječi, i na osvajanje mandata sa sigurnošću može računati u samo tri izborne jedince, zagrebačkim I. II. i VI, a vrlo je vjerojatno da mandat samostalno mogu osvojiti i u istarsko-kvarnerskoj VIII. izbornoj jedinici", kaže Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljna filozofija stranke Možemo! je, dodaje analitičar, da u tim izbornim jedinicama nastupi samostalno, dok je u ostalima Možemo! spreman na suradnju sa SDP-om.

"Osim u Zagrebu i Istri (Pula i Pazin) Možemo! ima određen potencijal i u Dubrovniku (aktivisti iz organizacije "Srđ je naš"), dok drugdje imaju difuznu, nepovezanu potporu pojedinaca, bez stvarnih stranačkih organizacija. Izgradnja stranačke infrastrukture zadatak je koji tek stoji pred članovima i vodstvom platforme Možemo!", smatra Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, je li suradnja s Možemo! zanimljiva SDP-u i može li SDP nešto time dobiti? Analitičar kaže, da i da.

"SDP postepeno gubi karakter nacionalne stranke, na političkom reljefu njihova utjecaja sve je više bijelih pjega, a sve im je više stranačkih organizacija u raspadu ili letargiji. Relevantan dio glasača platforme Možemo! u Zagrebu bivši su glasački SDP-a, koji su se oko Možemo! okupili jer SDP nije nudio političku alternativu na gradskoj razini, nakon raspada dvodesetljetne vlasti bivšeg SDP-ovca Milana Bandića. Gubitkom tih glasača SDP je prestao biti najveća politička opcija, čak i na prošlim parlamentarnim izborima, pa bi zato predizborna koalicija s Možemo! SDP-ovu vodstvu bila izrazito korisna za prikrivanje stranačkog gubitka utjecaja u području koje je bilo tradicionalna utvrda te stranke", kaže Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar smatra da efekt suradnje SDP-a i Možemo! ne može biti velik u onim izbornim jedinicama gdje obje stranke stoje loše. Dobra je strana to što, srećom, ne postoji opterećenje kontroverzama. Koalicijska lista tih dviju stranaka ne bi, kaže Gjenero, rezultirala rezignacijom ili drugačijim političkim odabirom glasača naklonjenih jednoj ili drugoj političkoj opciji, ali nema tu govora o nekoj velikoj sinergiji.

"Moguće je tek spriječiti propadanje glasova i na taj način osvojiti na nacionalnoj razini dva ili tri mandata više nego što bi ih ove dvije stranke osvojile bez takve suradnje. To ne može donijeti prevagu na izborima, ali u uvjetima vrlo tijesnih većina može biti politički važno", zaključuje analitičar Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Peđa Grbin: Naša vrata su svima otvorena. Peović: 'Treba nam ujedinjenje što veće i što šire'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo