NIKAD BLIŽE OTVORENOM SUKOBU / Znate li što Putin zapravo želi u Ukrajini? Analitičar otkriva: 'Zahtjev Rusije je brutalan, a uključuje i Hrvatsku'

Image
Foto: Profimedia

'Među članicama NATO-a nema interesa za ulazak u sukob s Rusijom, ali ne treba isključiti mogućnost da jedna ili više sila unutar NATO-a uđe s vlastitim snagama u Ukrajinu', kaže analitičar Denis Avdagić

25.1.2022.
18:36
Profimedia
VOYO logo

Napetost između Rusije i Ukrajine čini se da je došla do usijanja i ono što se još prije dva, tri tjedna činilo pretjeranim – da će Rusija izvršiti invaziju na Ukrajinu – posljednjih se dana pretvara u sve realniju opciju. Ima i onih koji tvrde da ruske snage raspoređene duž granice s Ukrajinom miruju i da sva napetost proizlazi iz kakofonije informacija koje stižu iz različitih izvora.

No kakva god bila, opasnost od sukoba visi u zraku, a dodatno je potpiruju vijesti o povlačenju dijela američkog i britanskog diplomatskog osoblja iz Ukrajine te već dugo neviđenom gomilanju pomorskih snaga NATO-saveza i Rusije u Sredozemlju i Crnom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATI, STOJ! /

MVEP upozorava građane da ne idu u Ukrajinu: 'Zbog pogoršanja sigurnosne situacije savjetujemo izbjegavanje svih putovanja...'

Image
HRVATI, STOJ! /

MVEP upozorava građane da ne idu u Ukrajinu: 'Zbog pogoršanja sigurnosne situacije savjetujemo izbjegavanje svih putovanja...'

'Na rubu smo potencijalno katastrofalnog sukoba'

Ne treba smetnuti s uma ni da kriza između Rusije i Ukrajine, kojoj leđa čuva NATO, prijeti sigurnosti čitave Europe te da je u pozadini konflikta strah Rusije od (daljnjeg) širenja NATO-aveza na istok. Je li na pomolu otvoreni sukob Rusije i Ukrajine ili je riječ o odmjeravanju snaga i igri živaca između Rusije i Zapada, pitali smo geopolitičkog analitičara Denisa Avdagića.

''Posve je jasno da se sukob ne može isključiti'', kaže on. ''Neke poruke koje dolaze iz Rusije i negiranje moguće invazije na Ukrajinu ne zvuče previše uvjerljivo, posebno ako uzmemo u obzir kako ne bi bilo prvi puta da ruska državna politika govori da se ne događa nešto što se očigledno događa. Uostalom, vidjeli smo to i u Gruziji, gdje su ruski vojnici brutalno ušli dok je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdio da to nije istina.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da na neki način gledamo reprizu događaja u Ukrajini 2014. godine kada je ruska strana također tvrdila da su ondje naoružani proruski Ukrajinci, a ne ruske snage, iako su satelitske snimke pokazivale posve suprotno.

''Uzmemo li u obzir da ruskoj strani nije problem nešto negirati, a činiti upravo drugačije i da gledamo gomilanje ruskih snaga i kretanje velikog broja brodova prema Mediteranu, onda je računica vrlo jasna i govori da smo na rubu potencijalno vrlo katastrofalnog sukoba. Katastrofalnog za međunarodne odnose i europsku sigurnost, pa i za gospodarstvo, prvenstveno s aspekta energetike'', smatra Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Igra živaca u kojoj valjda nitko neće izgubiti živce'

Unutar NATO-saveza nema konsenzusa oko ovog sukoba, a po Avdagićevim riječima ne treba očekivati ni izravan ulazak NATO-a u eventualni oružani sukob.  

''To možemo u potpunosti isključiti. NATO bi morao takvu odluku donijeti konsenzusom članica. Posve je sigurno da među članicama NATO-a nema interesa za ulazak u izravan sukob s Rusijom. S druge strane, ne treba isključiti mogućnost da jedna ili više sila unutar NATO-a uđe s vlastitim snagama u Ukrajinu, kako bi spriječila invaziju Rusije. Jasno Rusija bi na to mogla gledati kao provokaciju i iskoristiti za sam napad. Ovo je, na neki način, igra živaca za koju se valja nadati da će završiti tako da nitko ne izgubi živce'', rekao je Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak su neki mediji objavili da bi NATO, u slučaju vojnog sukoba Rusije i Ukrajine, mogao od Hrvatske zatražiti angažman 1500 vojnika. Podsjetimo da se trenutno u Poljskoj, u sklopu tzv. prednje prisutnosti, nalazi 80 hrvatskih vojnika. Govoreći o tome, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odbacio je mogućnost slanja hrvatskih vojnika na to područje. Štoviše, najavio je i povlačenje postojećeg kontigenta.  

''Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se svi do zadnjeg hrvatskog vojnika. Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva, da joj se ekonomski pomogne", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne vidim gdje bi hrvatski vojnici bili stacionirani'

Avdagić napominje da se odluke o slanju hrvatskih vojnika u vojne misije donose u Hrvatskom saboru.

''Ja ne vidim da se nešto takvo veliko sprema. Ne vidim ni gdje bi hrvatski vojnici mogli biti stacionirani, osim na ojačavanju vanjskih granica NATO-saveza. Podsjećam da već imamo dvije misije u sklopu NATO-a koje su locirane prema Rusiji. One nisu ofenzivne, već da bi prije svega pružile sigurnost državama-članicama NATO-a koje se osjećaju ugroženo od strane Rusije. Sada po prvi puta možemo reći da ta ugroženost nije bez osnova'', upozorava Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija zahtijeva od NATO-a da se povuče čak na one granice gdje je NATO bio 90-ih godina prošlog stoljeća.

''Taj zahtjev je brutalan jer bi značio isključenje praktički čitave istočne i srednje Europe iz NATO-saveza. Hrvatski građani trebaju znati da se to onda odnosi i na Hrvatsku. Zašto bi Rusija tražila to? Je li to situacija u kojoj tražite maksimum da biste dobili makar minimum, teško je u ovom trenutku sa sigurnošću tvrditi. Ovo nije usporedivo vrijeme s 2014. ili nekim drugim recentnim događajima. A teško je usporedivo i sa Sovjetskim savezom jer treba reći da Rusija realno nije sila one razine kakav je bio Sovjetski Savez'', zaključio je Avdagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo