Ana Magaš dobila 'odbijenicu' Europskog suda

19.11.2010.
9:13
VOYO logo

Naime, Ana Magaš se Europskom sudu za ljudska prava obratila još u rujnu 2007. godine, a u međuvremenu je riješena njezina tužba što ju je podnijela Ustavnom sudu RH. Ustavni sud je zaključio kako su Ani Magaš prekršena osnovna ljudska prava, budući da je postupak za pravo na viđanje sa sinom vođen presporo, te su postavljanjem skrbnika sudovi zaštitili materijalne, ali ne i emocionalne interese djeteta.

Kako piše Novi list, Magaševa se u tužbi pozivala na zaključke Ustavnog suda da sudski postupci nisu bili dovoljno brzi, što je suprotno Ustavu, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i sloboda te i Obiteljskom zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud jest prihvatio njezinu tužbu i potvrdio da joj je među ostalim prekršeno pravo na "poštovanje obiteljskog života" zajamčeno člankom 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, no nikakvu odštetu zbog toga joj nije mogao dosuditi. Sada su i suci Europskog suda za ljudska prava utvrdili da materijalnu zadovoljštinu Magaš mora zatražiti na nadležnom domaćem sudu prema Zakonu o parničnom postupku.

Magaš i njezina odvjetnica Ines Bojić u taj proces još nisu krenule, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Ana Magaš je zbog ubojstva supruga Lucijana 18. ožujka 2005. godine najprije osuđena na devet i pol godina zatvora, da bi u ponovljenom postupku dobila osam godina. No, Vrhovni sud RH tu joj je kaznu umanjio na pet godina te je 2008., odlukom komisije za pomilovanja, nakon tri i pol godine provedene iza rešetaka puštena na slobodu.

U međuvremenu je tražila od Općinskog suda u Zadru da joj se omoguće susreti sa sinom kojeg su od tragedije odgajali roditelji ubijenog Lucijana. No, odlukama i Općinskog i Županijskog suda u Zadru majci nije odobren kontakt s djetetom jer je zaključeno da u "ovom trenutku kontakt ne bi bio dobar i koristan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009260030006 arti-201002080660006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo