Amerikanci teraju Prištinu na ustupke?

Današnji pregovori bi mogli da dovedu do dogovora zahvaljujući promeni taktike SAD

17.4.2013.
11:27
VOYO logo

Sjedinjene Američke Države napravile su novi predlog sporazuma Beograda i Prištine i tako izašle iz posredničke senke Evropske unije, ekskluzivno saznaje Novi magazin.

Priština će navodno na rundi plus, koja se održava danas, pristati na više ustupaka koji vode ka dogovoru. Ustupci se očekuju i od Beograda, ali ne na način da ugroze osnovni zahtev bezbednost srpske zajednice severno i južno od Ibra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brisel je pozvao glavne pregovarače dve strane, premijere Srbije Ivicu Dačića i Kosova Hašima Tačija, a prema poslednjim vestima srpski tim je ojačao i vicepremijer Aleksandar Vučić koji se na zapadu smatra garantom eventualnog sporazuma.

Prema američkom planu Bezbednosne snage Kosova narednih nekoliko godina neće biti na severu Kosova. Predlog “nevidljivog” posrednika je da to bude tri do pet godina, dok Srbija traži grejs period od deset, pa je sva prilika da je pet najrealnija opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, briselski izvori Novog magazina potvrđuju da će Bezbednosne snage Kosova, praktično buduća vojska Kosova, na severu moći da interveniše samo u slučaju elementarnih nepogoda, dakle bez oružja.

Druga tačka mogućeg dogovora je puna autonomija Zajednice srpskih opština u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao što je i bilo predviđeno Ahtisarijevim planom. Istovremeno, Priština se obavezuje da neće tražiti proširivanje Zajednice niti južnom Mitrovicom niti drugim opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepoznanica koju još treba rešiti jeste postavljanje regionalnog policijskog načelnika na severu, kao i nadležnost i subordinacija sudova, ali kako Novi magazin saznaje to bi mogla da bude ključna tačka dogovora.

Kosovski premijer je već u utorak otputovao u Brisel na devetu rundu, kako je potvrdio na aerodromu “s najboljom namerom kako bi se konačno postigao sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a radi početka izgradnje novog poglavlja dobrosusedstva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Još ima razlika, ali želim da verujem da je Beograd tokom ovih dana razmislio i preuzeo odgovornost da bude fleksibilniji. Pozicija Kosova je više nego jasna, u potpunosti je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, visokim evropskim standardima - rekao je Tači.

Posle dogovora, najavio je, usledili bi izbori u četiri opštine na severu, što je i svojevrsno priznanje da neće biti proširivanja Zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo