trakavica se nastavlja / Amerikanci postavili uvjet za prodaju: 'Hrvatska se odlučila za najkompliciraniju ponudu'

Što o svemu danas kaže hrvatska strana

12.12.2018.
18:33
VOYO logo

Trakavica s hrvatskom kupnjom američkih lovca F-16 od Izraelaca se nastavlja. Ponovno je odjeknula poruka Trumpovog Ministarstva obrane da se avioni mogu prodati, ali uz jedno veliko "ali"  - pod uvjetom da se vrate u prvobitno stanje ili  nadograde sofistriciranim američkim, a ne izraelskim uređajima.  

Borbeni avion Barak F-16 hrvatskim nebom neće tako skoro letjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je američko ministarstvo vanjskh poslova Kongresu poslalo obavijest o tranferu trećoj strani, da bi avioni stigli u Hrvatsku, Izrael iz njih prvo mora izvaditi svoju nadograđenu opremu.

''Ono što Hrvatska očekuje, očekuje da onaj koji je dobija posa da isporuči onakav avion koji je potreban Hrvatskoj", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres ima rok od 15 dana za pristanak. State Department nada se da će problem biti riješen. No, iz objašnjenja koje je poslalo američko veleposlanstvo može se zaključiti kako su pravila kod prodaje američkih aviona vrlo jasna te da će Hrvatska teško dobiti avione kakve je dogovorila. 

Za prodaju vojne opreme trećoj strani partneri prvo trebaju tražiti odobrenje američke Vlade. Opremu, u ovom slučaju avione, moraju vratiti u prvobitno stanje ili ukloniti dodatke koje su sami instalirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predsjednica čula se  s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuomi s njim razgovarala nabavi aviona. Kaže da ni on nije znao da problemi postoje.  

"Inzistiram da dobijemo ono što smo dogovorili i po cijeni koju smo dogovorili. Naravno, odluka je na Vladi", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Hrvatska se odlučila za najkompliciraniju ponudu smatra vojni analitičar Igor Tabak

"Današnje obavještenje iz Washingotona je dobra vijest budući da je krenula ta dozvola koja je bila veliki problem, ali nije jasno kako će taj posao izaći jer ima puno stvari koje se moraju poklopiti", smatra Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ugovor ne potpiše do kraja godine, pitanje je što će biti s namjenskim novcem za prvu ratu od preko 300 milijuna kuna.

"Dakle, ti novci su u proračunu u tu namjenu i kao takvi vjerujem da će biti utrošeni", komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sada je pitanje s kakvom će opremom biti ponuđeni Hrvatskoj i hoće li to odgovarati onom što je dogovoreno u natječaju. 

Odlazimo Nikolini Radić u Zadar gdje je proslavljen Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Razgovarala je, osim s ministrom, i s ostatkom vojnog vrha o ovom problemu. Na upit što misle i hoće li ipak biti realizirana kupnja aviona, doznajemo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni vrh se još nije predao, još uvijek su optimisti, premda je zbunjenost prisutna kod svih. Bez kamera kazali su nam da im nije jasno što se to događa, a pogotovo s američke strane i zašto se stopira oprema. Ministar najprije nije imao komentara, kazao je da je ovih dana sve rekao i da inzistira da budu isporučeni zrakoplovi onakvi kakvi su potpisani i da to također traži premijer Plenković.

Na upit bi li poništavanje natječaja ugrozilo poslove s Izraelom, rekao je da u ovom trenutku ne želi govoriti o tome. Piloti s kojima smo razgovarali kažu da bi željeli specijalizirati, barem većina njih, borbene zrakoplove što je u tom svijetu prestiž. Svima je san letjeti u F16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo