shopping groznica / O Crnom petku: 'Kupio sam u SAD-u žirafu za 20 dolara, u Hrvatskoj je bila 80'

Image

Cody je Amerikanac koji se prije desetak godina doselio u Hrvatsku i tu radi kao profesor na fakultetu. Kaže, nije mu jasno 'zašto itko, osim Amerikanaca, ima Crni petak' Tradicija je to koja je nastala zbog Dana zahvalnosti koji se u Americi uvijek obilježava zadnjeg četvrtka u studenom

21.11.2022.
20:26
VOYO logo

U tjednu smo kada nas obasipaju ponudama koje ne smijemo propustiti. Tako tvrde trgovci. No, nosi li Crni petak popuste kao i u Americi i drugim dijelovima Europe zbog kojih čak vrijedi kampirati na minusima? Kako da na Crni petak ne dobijete magareće uši, provjerila je naša ekipa.

Iako s izloga mame natpisima "Crni petak tjedan", "Crni petak mjesec", "popusti od 70 do 50 posto" i iz daleka izgleda primamljivo, izbliza se vidi da je 70 posto popusta na druge naočale, da je tek četvrta vesta gratis, a da popust od 50 posto vrijedi samo za na odabrane artikle. I tako redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije Crni petak nego slučajno ovako nešto. U biti popust je kao Crni petak, da", govori Snježana iz Zagreba koja dodaje da je zadovoljna popustom.

Admir iz Irske kazao nam je kako u Irskoj ima Crnog petka te kako je tamo "ludilo" krenulo već u Halloweenu i traje do siječnja. "A onda u siječnju jedva za kruh", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste scene kako ljudi polude, ruše proizvode, svađaju se. Zašto ste onda, kad ste vidjeli što se događa, pomislili, dovedimo to i u svoju zemlju", govori profesor na Fakultetu političkih znanosti Cody McClain Brown.

Image
pamet u glavu /

Stiže Crni petak, a prevaranti vrebaju na internetu. Ovo su savjeti za sigurnu kupovinu online

Image
pamet u glavu /

Stiže Crni petak, a prevaranti vrebaju na internetu. Ovo su savjeti za sigurnu kupovinu online

Cody je Amerikanac, koji se prije desetak godina doselio u Hrvatsku. Nije mu jasno zašto itko, osim Amerikanaca, ima Crni petak. Tradicija je to koja je nastala zbog Dana zahvalnosti koji se u Americi uvijek obilježava zadnjeg četvrtka u studenom. Osim Božića, to je Amerikancima jedini neradni praznik. I jedni za spajanje jer su uvijek slobodni i taj petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I zato mislim da je počelo s time što su taj dan svi s obitelji cijeli dan i onda im je zlo od obitelji nakon cijelog tog jednog dana i žele nekamo otići, onda odu u trgovine kupovati", dodaje Brown

I za nekoliko dolara često ugrabe televizore, tenisice, koješta. Kod nas se Crni petak koristi uglavnom kao psihološki faktor. Dvije stvari možda jesu na 70 posto, ostale na 20-ak posto, ali kad već uđete možda ćete nešto i kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se Crni petak bliži, pojavljivat će se sve više ponuda, sve više oglasa dakle sve je sniženo, vrlo povoljno a iza toga je, zapravo, jako malo toga što je povoljno za potrošače", kazala nam je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

"Ništa nije toliko sniženo kao što to bude u Americi. Sjećam se kad sam jednom bio u Americi za Dan zahvalnosti, kći mi je bila beba, kupili smo joj nekakvu žirafu za 20 dolara. Kad smo se vratili u Hrvatsku, ovdje smo je našli za 80 dolara", govori profesor Brown. Na sniženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer kod nas su uvijek nekakva navodna sniženja - ljetna, zimska, navijačka. Kod nas je, čini se, stalno crno ne samo petkom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo