TKO STOJI IZA OVOG DIVA? / Američki rat protiv TikToka: 'Kina ga koristi za špijunažu

Image
Foto: Profimedia

TikTok je najbrže rastuća društvena mreža na globalnoj razini, a iza nje stoji kineska kompanija 'Byte Dance' iz Hong Konga. TikTok ima više od milijardu aktivnih korisnika, a dok Facebook teoretski ima više otvorenih profila, korisnici TikToka provode daleko više vremena na aplikaciji nego Facebook i Instagram zajedno

6.3.2024.
14:30
Profimedia
VOYO logo

Nakon nekoliko godina raznih pregovora, zabrana i vraćanja, čini se da je ovaj put američka administracija odlučna zabraniti kinesku aplikaciju 'TikTok'.

Iako je za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa donesena odluka da TikTok može raditi u SAD-u samo ako koristi servere za pohranjivanje podataka američkih korisnika u samoj zemlji, čini se da ni to više nije dovoljno. U Pentagonu, Bijeloj kući i svim federalnim agencijama u SAD-u korištenje TikToka zabranjeno je već par godina, a preporuča se da ga ne koriste ni članovi njihove uže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TikTok je najbrže rastuća društvena mreža na globalnoj razini, a iza nje stoji kineska kompanija 'Byte Dance' iz Hong Konga. TikTok ima više od milijardu aktivnih korisnika, a dok Facebook teoretski ima više otvorenih profila, korisnici TikToka provode daleko više vremena na aplikaciji nego Facebook i Instagram zajedno.

Image
DRASTIČNE MJERE /

Hoće li i hrvatske škole micati zrcala zbog TikToka? 'To neće riješiti probleme'

Image
DRASTIČNE MJERE /

Hoće li i hrvatske škole micati zrcala zbog TikToka? 'To neće riješiti probleme'

Republikanski kongresmen Mile Gallagher poručio je upravi tvrtke Byte Dance da "prekine sve veze s Komunističkom partijom Kine ili će TikTok biti potpuno zabranjen u SAD-u". Sličnog je mišljenja i kongresmen iz redova demokrata Raja Krishnamoorthi koji navodi da "Kina koristi TikTok za špijunažu i kao sredstvo propagande". Iz tvrtke 'Byte Dance' odgovaraju da "poštuju sve propise u SAD-u, te da se radi o kršenju prvog amandmana američkog ustava o slobodi govora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres planira dati tvrtki Byte Dance šest mjeseci da proda svoje poslovanje u SAD-u tvrtki sa sjedištem u zemlji. Stručnjaci vjeruju da bi, ako se to dogodi, sljedeća mogla biti Europska unija, koja također ne gleda blagonaklono na kinesko vlasništvo nad TikTokom. Prošle godine su Europska komisija i EU parlament također zabranili TikTok na službenim uređajima.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi TikTok trend zaludio svijet. Ako pristane na guljenje naranče, veza vam je čvrsta, ako pak ne...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo