jedan od najvećih na svijetu / Američki nuklearni nosač zrakoplova USS Harry S. Truman uplovio u splitsku luku

Image
Foto: Wikimedia

USS Harry S. Truman, koji je u službi od 1996. godine, jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta

5.12.2015.
10:14
Wikimedia
VOYO logo

Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Harry S. Truman (CVN 75) u pratnji krstarice stigao je u subotu pred splitsku luku u posjet koji će trajati do 9. prosinca. 

USS Harry S. Truman, koji je u službi od 1996. godine, jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poslijepodnevnim satima će za novinare biti organiziran posjet nosaču.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman je potvrda bliskih odnos Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta u regiji te pokazatelj bogate i intenzivne suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USS Harry S. Truman je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i sudjeluje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi.

USS Harry S. Truman i ostale nosače skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat), a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nosačima je raspoređeno do 85 zrakoplova. F/A - 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, zrakoplove za elektronsko izviđanje i "leteće radare" E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protuzrakoplovnim raketama Sea Sparrow i protuzrakoplovnim sustavom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top. 

Nosači zrakoplova obično su na čelu skupine brodova u kojoj se još mogu nalaziti krstarice, razarači, podmornice i pomoćni brodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nosač USS Enterprise je 2006. godine posjetio Hrvatsku i Split, a tom je prilikom američka Medalja časti bila dodijeljena umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu, koji je potomak Petra Hercega Tomicha. Tomich je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu napadu na  američku flotu u Pearl Harbouru, a njegova požrtvovnost spasila je živote mnogih članova posade tog broda. 

Split su i ranije posjećivali američki nosači zrakoplova: u travnju 1976. USS Saratoga, a u svibnju 1979. USS America. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo