cilj je umiriti saveznike / Američki ministar obrane: 'NATO bi mogao poslati 4000 vojnika na Baltik i u Poljsku'

Image
Foto: AP Images

Prema američkim dužnosnicima cilj je u Europi umiriti saveznike zabrinute agresivnim postupcima Rusije

3.5.2016.
7:15
AP Images
VOYO logo

NATO razmatra mogućnost raspoređivanja 4000 vojnika u baltičkim zemljama i Poljskoj  prema prijedlogu istočnih saveznica zabrinutih zbog agresivnog ponašanja Rusije, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ash Carter novinarima s kojima je putovao u Njemačku.  

Baltičke države - Estonija, Latvija i Litva, koje su pristupile NATO-u 2004., zatražile su veću vojnu prisutnost Saveza kako bi se zaštitile od prijetnje Rusije pošto je ona 2014. pripojila poluotok Krim koji je dio Ukrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carter je priznao da NATO razmišlja o raspoređivanju četiri bataljuna u baltičkim državama te u Poljskoj.

Prema listu The Wall Street Journal to bi značilo ukupno 4000 vojnika koje bi rasporedile Sjedinjene Države i njezini saveznici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna od opcija o kojoj smo razgovarali", rekao je Carter ne iznoseći pojedinosti novinarima s kojima je putovao u trodnevni posjet Njemačkoj.

Prema američkim dužnosnicima cilj je u Europi umiriti saveznike zabrinute agresivnim postupcima Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carter će se u Njemačkoj sastati s generalom Curtisom Scaparrottijem koji postaje novi zapovjednik NATO-a za Europu, čime će naslijediti generala Philipa Breedlovea.

Scaparrotti je u nastupu pred Senatom prošli mjesec rekao da se Rusija "sve agresivnije ponaša, protiv međunarodnih standarda i da često krši međunarodno pravo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo