AMERIČKI MINISTAR OBRANE MATTIS S KRSTIČEVIĆEM: / 'SAD su svjesne doprinosa Hrvatske NATO-u, Hrvatska se bori iznad svoje kategorije'

Image

Američkom ministru Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti.

13.7.2018.
11:24
VOYO logo

Sjedinjene Države svjesne su doprinosa koji NATO-u daje Hrvatska, mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije, izjavio je u petak u Zagrebu američki ministar obrane James Mattis na bilateralnom sastanku sa svojim hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem prije početka posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, priopćio je MORH.

'Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja'

"Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije", rekao je Mattis. Pohvalio je Hrvatsku vojsku riječima: "Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja". Potpredsjendik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku kako je posjet američkog ministra obrane "potvrda partnerstva i prijateljstva SAD-a i Republike Hrvatske". "SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević zahvalio na donacijama

Američkom ministru Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti. "Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva", poručio je. Mattis je podržao projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona F16 od Izraela kazavši da je Hrvatska izabrala dobrog partnera. Krstičević je američkom ministru zahvalio na potpori tom projektu, istaknuvši pritom kako je to izvrsna prigoda za stvaranje partnerskog odnosa između SAD-a, Izraela i Hrvatske. Naglasio je i kako je Hrvatska prepoznaje važnost pravedne raspodjele tereta te da je stoga "donijela plan dostizanja 2 posto i 20 posto za opremanje i modernizaciju, što nije bilo lako. Isto tako, nije bilo lako ni podići obrambeni proračun, ali smo uz punu potporu premijera Andreja Plenkovića uspjeli".

Krstičević je podsjetio i na mirovne misije i operacije u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske, naglasivši kako se razmještaj hrvatskih snaga u određenom razdoblju povećao za tri puta, na gotovo 500 pripadnika. Rekao je i kako Hrvatska teži stabilnosti jugoistoka Europe pri čemu su Sjedinjene Države značajan faktor. Uoči početka bilateralnog sastanka ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mattis kaže da SAD ostaje predan jugoistoku Europe

SAD ostaje predan jugoistoku Europe, a oni koji nas žele podijeliti neće uspjeti, rekao je u petak u Zagrebu američki ministar obrane James Mattis. Mattis je na sastanak s regionalnim ministrima obrane stigao sa summita NATO-a u Bruxellesu na kojem je Makedonija pozvana u punopravno članstvo nakon što je riješila spor oko imena s Grčkom. No, saveznici ponovno nisu aktivirali Akcijski plan za članstvo BiH koja zbog unutarnjih prijepora zaostaje u euroatlanskim integracijama. Mattis je ministre iz Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosova uvjeravao da je Washington "trajno predan miru i stabilnosti ovog kutka Europe".

Neizravno je poslao poruku Rusiji koju Zapad često optužuje da ometa integracije regije u EU i NATO. "Nismo naivni i vrlo smo svjesni da neki žele da ovdje danas ne uspijemo. Naš današnji sastanak dokaz je neraskidivih transatlanskih veza", istaknuo je Mattis. SAD će i dalje jačati partnerstva u regiji, to je dio naše na nacionalne strategije, dodao je američki ministar. Njegov hrvatski kolega Damir Krstičević kaže da su regionalne zemlje i SAD "zajedno jači i spremniji". "Hrvatska je mala zemlja, ali se zna boriti iznad svoje kategorije. To pokazujemo i na drugim područjima, a prvi primjer je svjetsko nogometno prvenstvo gdje ćemo se u nedjelju boriti za naslov prvaka", rekao je Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sudjeluje u NATO-ovim misijama u Afganistanu i na Kosovu te na Baltiku, a od idućeg mjeseca i u operaciji Sea Guardian protiv krijumčarenja ljudi u Sredozemlju. "Nadam se da naši uspjesi neće biti uzeti zdravo za gotovo", istaknuo je hrvatski ministar. Ministri obrane SAD-a i pet regionalnih zemalja okupili su se u Zagrebu na sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative kojoj je cilj ubrzati priključenje NATO-u ostalih država jugoistočne Europe. Godine 2003. pokrenuli su je SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora. Hrvatska i Albanija članice su od 2009., a Crna Gora od 2017.

Promatrači u inicijativi su Slovenija, Kosovo i Srbija, čiji ministar obrane Aleksandar Vulin nije stigao u Zagreb jer je proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo