visoka spremnost / Američki general za borbu protiv ISIL-a hvali HV: hoće li hrvatski vojnici uskoro u Irak?

Hoće li hrvatski vojnici uskoro u misiju u irački Kurdistan? Političke odluke još nema, ali nakon sastanka posebnog izaslanika američkog predsjednika za koaliciju protiv Islamske države s državnim vrhom spomenuta je i ta mogućnost. Time su pohvale američkog generala na račun HV-a u Afganistanu dobile drugi smisao

9.6.2015.
18:56
VOYO logo

Američki general na regionalnoj turneji nakon Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj nije štedio pohvale. 

"Izrazio sam veliku zahvalnost Hrvatskoj za veliki doprinos globalnoj koaliciji protiv Islamske države. Ti su doprinosi bili važni, bili su brzi, došli su rano u toj krizi i na mnoge načine omogućili stabilizaciju situacije prije gotovo godinu dana kada je kriza počela", rekao je John Allen, izaslanik predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju protiv ISIL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što je to tako veliko Hrvatska do sada učinila? 

"Surađujemo s iračkom vojskom i pešmergama iz regije Kurdistan koji se bore protiv ISIL-a", izjavila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što dalje? U koaliciji u kojoj su 62 države razmatra se daljnje djelovanje Hrvatske. 

"Želio bi naglasiti da je naša suradnja izuzetno dobra i da će biti spremne kada se donese odluka sudjelovati u obuci, vezano za sutuaciju u Iraku, što je već rekao ministar obrane, vezano za Kurde u Kurdistanu", rekao je Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Kotromanović do sada nije krio namjeru da na sjever Kurdistana u neborbenu misiju pošalje desetke instruktora. Što o tome misli premijer - rekao je nedavno: "Uskoro se naši momci i djevojke vraćaju doma i ne želim da bez prijeke potrebe idu dalje, bilo gdje."

A general Allen oduševljen je upravo Hrvatskom vojskom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam zapovjednik u Afganistanu i mogu vam reći da je djelovanje Hrvatske vojske bilo veličanstveno. Imao sam priliku voditi ih i vidjeti u akciji i bila mi je velika čast", rekao je. 

Predsjednica Republike nije htjela u detalje, a govoriti je htjela samo prije sastanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspravit ćemo o pitanju međunarodnog terorizma, o borbi protiv ISIL-a i o pitanju boraca ISIL-a koji se vraćaju na prostore Europe kako izmjenjivati informacije i zaštiti naše zemlje", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović

Cilj koalicije je spriječiti novačenje novih ratnika, koji stižu iz stotinjak zemalja. Iz Bosne i Hercegovine Islamskoj državi pridružilo se više od 300 ratnika koji svakodnevno vrbuju nove. Upute se daju čak i onima koji ne mogu ići u borbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv ISIL-a bit će duga, priznao je i general Allen, no vjeruje u pobjedu. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo