razgovori u dubrovniku / Američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u Dubrovnik: Objavit će da se ukidaju vize za Hrvate?

Image
Foto: AP

Mike Pompeo se sastaje s premijerom Plenkovićem, a tema razgovora trebala bi biti nabavka brobenih aviona

2.10.2020.
8:17
AP
VOYO logo

Američki državni tajnik Mike Pompeo dolazi danas u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Očekuje se da će ondje objaviti da hrvatskim građanima nakon 30 godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD. 

Američki državni tajnik trebao bi se sastati s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandat Trumpove administracije je na isteku, a izbori na kojima će aktualni predsjednik tražiti 'još četiri godine' protiv bivšeg potpredsjednika Joa Bidena održat će se 3. studenog.

Nakon što se pitanje viza za ulazak hrvatskih građana u SAD nije uspjelo riješiti tri desetljeća, Pompeo bi u Dubrovniku mogao objaviti da je Hrvatska ispunila uvjet za njihovo ukidanje, manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar. Poljska je iz tog režima isključena prošle godine.

S Pompeom bi hrvatsko vodstvo trebalo razgovarati i o kupovini borbenih zrakoplova, nakon što je prošle godine propala kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo