Još jedan prosvjed / Aluminij: Radnici zabranili Čoviću i članovima Uprave da napuste zgradu! Žele ponovno pokretanje proizvodnje

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

'Usmena obećanja imamo, a što će biti u praksi, vidjet ćemo'

11.7.2019.
18:18
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Predstavnici radnika ugašenoga mostarskoga Aluminija objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, održanog istodobno s napetim prosvjedom ispred središnjice stranke, da stečaj tvrtke nije rješenje te da će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja, a svi radnici vratiti na posao.

Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek izjavio je nakon jednosatnog razgovora s Čovićem da će se svim radnicima uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje te da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatra se da će u nekom duljem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Stečaj nije aktualna opcija'', rekao je Bebek.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da će se u međuvremenu razgovarati s predstavnicima banaka o kreditnim opterećenjima koja radnici imaju u bankama.

"Usmena obećanja imamo, a što će biti u praksi, vidjet ćemo'', rekao je Bebek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo hoće li biti ispunjena obećanja. Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti u rješavanje problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtijeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojoj mjeri. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Čoviću zapriječen izlazak

Nakon što je završen sastanak s predstavnicima Sindikata u prostorijama HDZ-a BiH bilo je dogovoreno da se razgovori nastave u krugu tvrtke, no radnici su odbili tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovima Uprave i predsjedniku stranke Čoviću zabranili su da napuste zgradu. 

Na kraju je Čović ipak izišao drugim vozilom, a dvojica prosvjednika koji su gađali vozilo privedena su. Pritom je ozlijeđena jedna osoba kojoj je pružena pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski Aluminij je, zbog velikih dugova koji su uglavnom rezultat preskupe električne energije, u srijedu isključen s naponske mreže te su zaustavljeni njegovi pogoni u elektrolizi, ljevaonici i anodama. Znatan dio pogona elektrolize uništen je.

U ponedjeljak su propali razgovori između Vlade FBiH i predstavnika švicarskog Glencorea, što je bio posljednji pokušaj za očuvanje kompanije. Švicarska kompanija tražila je nižu cijenu struje, što je bio uvjet da Aluminij prestane gomilati gubitke, no Vlada je takvu mogućnost odbila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarski Auminij zapošljava 900 ljudi, a uz to velik broj izvođača radova i kooperanata ovisi o njegovu radu. Polovica prometa luke Ploče prošle godine bila je povezana s tom tvrtkom. 

Hrvatska vlada suvlasnik je 12 posto poduzeća, a najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto. Mali dioničari suvlasnici su preostala 44 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan dug Aluminija iznosi oko 400 milijuna konvertibilnih maraka, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo