(Reprise/Dancing Bear) / Album tjedna: GREEN DAY - 21st Century Breakdown

Image

Kalifornijska trojka napravila je dodatni iskorak prema stadionskom rocku nauštrb vlastitih punk korijena.

24.5.2009.
15:51
VOYO logo

Clashovsku transformaciju iz troakordnog punk benda u stadionsku rock senzaciju, započetu na fantastičnom "American Idiot", kalifornijski trio dovršava na novoj političkoj operi o mladom paru koji lunja bespućima Sjedinjenih Država.

Od  punkerskih početaka s bestselera "Doookie" ostali su još samo energija i nepogrešiv osjećaj za pop-melodiju, dok smo od noviteta dobili Springsteenovsku opsesiju veličanjem običnih ljudi i neznanih junaka prašnjavih američkih cesta, Beatlesovske harmonije najbolje iskazane u "Last Night On Earth" i grandiozne refrene pokupljene tijekom suradnje s U2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbliže vlastitoj prošlosti Green Day dolazi u singlu "Know Your Enemy" i Ramonesovskoj "Murder City", no one su, ipak, ostale u sjeni kompleksnijih tema  poput "Christian's Inferno" i "21 Guns". Presudnu ulogu u čitavoj priči odigrao je Nirvanin producent Butch Vig koji je veliku transformaciju izveo prilično bezbolno i učinio da "21st Centruy Breakdown" nimalo ne strši, već sasvim logično nastavlja diskografiju grupe.

Sve u svemu, radi se o najboljem albumu Billieja Joea Armstronga i njegovog društvanceta, s iznimkom "American Idiota" koji ga je nadvisio s "Boulevard Of Broken Dreams", baladom kakvu ovdje, unatoč korektnim pokušajima (završna "See The Light"), ipak nisu uspjeli snimiti.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo