AKTIVISTICA IZ ŠIBENIKA ŽELI ZABRANU ABORTUSA I ZA SILOVANE DJEVOJČICE: / 'Izbor treba napraviti prije kreveta'

Image
Foto: Facebook

Jučer je u Poljskoj obilježen takozvani 'Crni ponedjeljak', masovan prosvjed stotina tisuća žena koje su se borile protiv kriminalizacije pobačaja u toj zemlji.

4.10.2016.
12:57
Facebook
VOYO logo

Pobačaj je u Poljskoj trenutačno legalan samo kad je ugroženo ženino zdravlje ili život, u slučajevima kad je fetus nedvojbeno oštećen te kad je trudnoća posljedica silovanja. Novim zakonom bi bio zabranjen i u takvim slučajevima.

Image
KONZERVATIVNA REVOLUCIJA: /

Pet godina zatvora za abortus?

Image
KONZERVATIVNA REVOLUCIJA: /

Pet godina zatvora za abortus?

Kažnjavala bi i spontani pobačaj

Koordinatorica molitvene inicijative '40 dana za život' u Šibensko-kninskoj županiji, Vanja Gulam, komentirala je jutros taj prosvjed. Prema njezinu mišljenju, zapovijed 'ne ubij' iz pete božje zapovijedi trebao bi se odnositi i na pobačaj, prenosi Šibenik.in.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izbor se treba napraviti prije nego se legne, a ne nakon toga. Život je temeljno ljudsko pravo i svi imamo pravo na njega. Ako je ubojstvo djeteta kažnjivo, ne vidim zašto ne bi bilo kažnjivo i namjerno prekidanje trudnoće. Po čemu se razlikuje dijete od tri godine od onog od tri tjedna', pita se Gulam čija molitvena skupina svakodnevno u Šibeniku moli protiv pobačaja.

Gulam bi uredno kažnjavala i žene koje dožive spontani pobačaj, jer je, kako tvrdi, i spontani pobačaj Božja odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Odluka je Boga da oduzme plod unutar utrobe i u tom dijelu nisam za kriminalizaciju, ali podržavam poljski prijedlog da se silovanim ženama i djevojčicama pobačaj zabrani. Svakako sam za život, pa čak i ako je riječ o maloljetnim curama. Sigurno postoje ustanove koje će majci i djetetu pružiti skrb', odlučno tvrdi.

Sve glasnije zagovornice zabrane u Hrvatskoj

Poljakinje su se, kako bi se borile protiv takvih odluka, jučer odjenule u crno i masovno izašle na ulice. Podržali su ih i muškarci nezadovoljni namjerom gušenja ljudskih prava i sloboda koja ih podsjeća na život iza 'željezne zavjese'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidarnost s Poljakinjama izrazili su i građani Zagreba u organizaciji inicijative 'Obrani pravo na izbor', upozorivši tako na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj, gdje se trudnoća smije legalno prekinuti sve do desetog tjedna od dana začeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina, pod utjecajem Katoličke crkve i nekoliko kontroverznijih organizacija (poput one Željke Markić), u Hrvatskoj su sve glasniji oni koji bi se ugledali na Poljsku.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo