Ako žena odluči imati bebu, imat će i manju mirovinu

2.5.2012.
11:57
VOYO logo

Naime, od 2000. godine za izračun mirovine više se ne uzima deset najboljih godina staža, kao nekad, već ukupan staž, što znači i vrijeme provedeno na porodiljnom dopustu, kao i bolovanje radi čuvanja trudnoće. To znači da će žene koje su na porodiljnom dopustu bile više puta, ili čak samo jednom, imati manju mirovinu od svojih jednako plaćenih kolegica koje nemaju djece.

Značajna razlika postoji i u tretmanu žena koje su na porodiljni otišle prije i poslije 2008. godine, piše Novi list. Tako je trudnica koja je otišla na porodiljni početkom 2008. godine, tijekom prvih šest mjeseci bebina života primala prosjek svoje plaće, a idućih šest mjeseci mogla je dobivati najveću naknadu od 2.660 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još gore prošle žene koje su rađale prije 2008.

Doprinosi na ove iznose ulaze u izračun buduće mirovine, a na iznos, također, negativno utječe i vrijeme provedeno na čuvanju trudnoće, za vrijeme kojeg žena ima pravo na najviše 4.250 kuna plaće.

Žene koje su na porodiljnom bile prije 2008. godine su pak tijekom prvih šest mjeseci porodiljnog mogle dobiti najviše 4.250 kuna, te najviše 2.660 kuna tijekom drugih šest mjeseci djetetova života. One koje su bile na porodiljnom od 2000. do 2004. godine, štoviše, mogle su tijekom drugih šest mjeseci djetetovog života primiti najviše 1.600 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore onima koje imaju više djece

Majke koje zbog rođenja blizanaca, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta koriste trogodišnji porodiljni, jer tijekom druge dvije godine imaju naknadu od 1.660 kuna, također se ne trebaju veseliti visokoj mirovini. "Dogodi" li se ženi tijekom života jedan trogodišnji dopust zbog rođenja blizanaca, i još jedan jednogodišnji, mirovina će joj se značajno smanjiti.

Iako je predizborni plan Kukuriku koalicije najavljivao 'široki spektar mjera na području populacijske politike i demografije', naznaka o ispravljanju ove nepravde prema majkama zasad nema...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo