vozači oprez! / Ako ste mislili da znate gdje su sve postavljene, više ne znate jer su policijske kamere za nadzor brzine i na novim lokacijama.

Vrebaju uz prometnice u cijeloj Hrvatskoj, a cilj je da vozači ne znaju kad ih se snima

24.8.2022.
21:00
VOYO logo

Onaj tko ne zna da je kroz Prigorje Brdovečko ograničenje brzine 40 kilometara na sat i da ga sa stupa vreba policijsko oko, mogao bi skupo proći. Kamera u tom naselju jedna je od najnovije postavljenih.

"Treba ih još. Plenki bude tak veseo kaj bude novce dobio, to budu zaslužili da budu odmah nove aute pokupovali", rekao je Marinko Prahin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakom slučaju odlično. Jedino ne uhvate one koje trebaju, a to su brzi motoristi koji tu prođu 200 na sat i onda to je to", kaže Dražen Rupčić.

Novih je 30-ak lokacija, a na njih ukupno 324 seli se 113 kamera i nikada se ne zna kada i gdje koja snima. Iz policije tvrde, baš zato jer ih premještaju cilj nije naplata kazni, već prevencija. Inače bi sva kućišta bila puna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SMANJITE NA GASU /

Vozači oprez! Na 324 lokacije vrebaju vas kamere i prate brzinu: Evo popisa gdje se sve nalaze

Image
SMANJITE NA GASU /

Vozači oprez! Na 324 lokacije vrebaju vas kamere i prate brzinu: Evo popisa gdje se sve nalaze

"Na tim fotografijama koje su snimljene pomoću njih ako vidimo i nevezivanje pojasom te nepropisnu uporabu mobitela i nekog drugog uređaja također sankcioniramo. One su nam dosta učinkovite jer nadziremo i sankcioniramo 3 od 4 ubojice u prometu", objašnjava Ivana Ivanović, Služba prometne policije Uprave za javni red i sigurnost.

Otkada su postavljene, kamere su zabilježile 280 tisuća prekršaja od čega je naplaćeno više od 126 milijuna kuna kazni. A ako ste dobili plavu kuvertu, ona je stigla s ovog printera u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve policijske postaje u Hrvatskoj dostavljaju nama elektronskim putem prometne prekršaje i sve ostale prekršaje koje počine naši građani, ne samo iz domene prometa, a nakon zaprimanja u Centralnom ispisnom mjestu ti prekršaji se ispisuju na ovim pisačima i nakon toga kuvertiraju", kazao je Božidar Budiša, voditelj Centralnog ispisnog mjesta prekršajnog postupka Ravnateljstva policije.

Na dan ih se ispiše oko 1000, a potom se šalju diljem Hrvatske i inozemstva. Najviše ih je upravo za brzu vožnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže li vam prometna kazna može se provjeriti i na MUP-ovim stranicama i prije nego ju poštar donese. Stručnjaci kažu, kamere itekako imaju efekta na papučicu gasa, ali:

"Ono što je krucijalno pitanje, jesu li te kamere postavljene na mjestima prema prostorno vremenskoj analizi događanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama. Ili su to mjesta na kojima policija već zna da vozači ne poštuju brzinu pa eto da se malo nadopuni državni proračun", pojasnio je Rajko Horvat, voditelj Katedre za tehniku cestovnog prometa Fakulteta prometnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako i hrvatske autoceste budno prate brojne kamere koje bilježe i brzinu, one ipak nisu umrežene s policijom. No tvrde, i to je u planu, kao i još kamera po svim cestama.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo