IZBJEGAVANJE BANKROTA / Ako ste 'domaći' u Dubrovniku, mogli bi proći jeftinije: ugostitelji riskiraju novčane kazne

Image
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva ističe kako su različite cijene za različite goste nedozvoljene jer se to protivi Direktivi Europskog parlamenta

3.7.2017.
10:51
Grgo Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo turizma će kažnjavati popuste za domaće goste u Dubrovniku koji su namjenjeni građanima koji si inače ne bi mogli priuštiti cijene na Jadranu, piše Deutsche Welle. Cijena jedne espresso kave je 40 kuna, pizze 80 kuna, a kilogram ribe košta i po 800 kuna, a čašu vode iz pipe nećete dobiti za manje od 10 kuna, koliko i košta odlazak na WC. 

Mediji se često zgražaju nad cijenama u Dubrovniku, no za njim ne zaostaju ni Istra ili drugi krajevi. Cijene nisu pretjerane dok god postoje osobe koji su spremne popiti macchiato za cijenu od 40 kuna, s obzirom da cijene određuje tržište te osim kave gosti plaćaju i lokaciju i doživljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovniku, ipak, postoji i alternativa, pa se tako u Boškovićevoj ulici tik do Straduna može popiti kava po cijene od osam kuna u  malom kafiću u kojem vlada prava dubrovačka atmosfera. Takvih kafića i restorana ima mnogo, što omogućuje gostima da se počaste bez da pritom bankrotiraju, a jedna od proširenijih praksi koju koriste ugostitelji i prijevonici je da vam cijene spuštaju od 20 do 30 posto ako ste "domaći". 

"A kako bismo si mi drugačije mogli priuštiti živjeti u svome gradu", rekao je za Deutsche Welle jedan Dubrovčanin, koji je kavu popio na prestižnoj lokaciji, ali po povoljnijoj cijeni nego turist koji konobara nije zazvao po imenu i upitao ga po dubrovački "Ke nova?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su lokali koji rade cijele godine i računaju na domaće goste i kada nije sezona, moraju ih zadržati", objasnio je Dubrovčanin i rekao kako  ugostitelji ne rade ništa ilegalno jer je popust na računu jasno naznačen.

Moglo bi se zaključiti da je riječ o solidarnosti naroda koji nema puno novca, ali je ona nezakonita na što upozoravaju i nadležne institucije. Ministarstvo gospodarstva ističe kako su različite cijene za različite goste nedozvoljene jer se to protivi Direktivi 2006/123/EZ Europskog parlamenta i vijeća od 12. prosinca 2006. godine o uslugama na unutarnjem tržištu, koja je ugrađena i u naše zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njoj se na primatelja usluge ne smiju primjenjivati diskriminirajući zahtjevi uvjetovani državljanstvom te mjestom prebivališta ili boravišta, osim u "slučajevima kada su objektivno opravdani različiti uvjeti pristupa usluzi". Ministarstvo nije objasnilo o kojim se uvjetima konkretno radi, no upzoravaju kako je takva praksa suprotna zakonima te da inspekcije za nju mogu naplatiti visoke kazne. 

Ministarstvo turizma upozorava da ako turistički inspektor otkrije formiranje cijena na osnovu državljanstva podnijet će nadležnom prekršajnom sudu optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka ili će donijeti prekršajni nalog za koji je propisana novčana  kazna u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo turizma navodi kako je u razdoblju od 1. siječnja 2016. do 29. lipnja 2017. godine Turistička inspekcija Ministarstva turizma zaprimila je svega četiri prijave koje su se odnosile na isticanje ili naplatu dvostrukih cijena u ugostiteljskim objektima. 

Inspekcija je u dva od četiri slučaja utvrdila "diskriminirajuće zahtjeve", a u jednom od njih ugostitelj je kažnjen s 2.000 kuna. S obzirom na to da je minimalna predviđena kazna 3.000 kuna, a inspektori su u samo jednom slučaju odredili kaznu od 2.000 možemo zaključiti da se uz takvu nevoljku represiju praksa dvostrukih cijena sigurno neće prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostiteljima je dobro jer imaju promet, domaćima je dobro jer si koliko toliko mogu priuštiti što i stranci, a stranci, uglavnom, ne znaju da su diskriminirani jer da znaju ne bi bili sretni, piše Deutsche Welle

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo