šimić za direkt / 'Ako smo podržali Oreškovića kao premijera, podržali bismo ga i kao člana našeg tima'

"Nama je sva energija do danas bila usmjerena prema očuvanju vlade, nismo o tome razmišljali, no gospodina Oreškovića cijenimo", rekao je Šimić

16.6.2016.
22:40
VOYO logo

Eksperiment je propao , Vlada Tihomira Oreškovića je pala i gotovo je sigurno da Hrvatska ide na prijevremene izbore samo je pitanje kada.

Gost RTL Direkta bio je predjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivirana je rezervna opcija MOST-a, prijevremeni izbori, jeste li u kontaktu s SDP-om, hoćete li staviti svojih 12 potpisa na SDP-ov?

"Mi smo se do kraja borili da ova Vlada opstane ali nije išlo. MOST će ići prema cilju da se Sabor raspusti, ali u koordinaciji sa drugih pet ili šest klubova, tu se ne radi o SDP-u. Mi želimo pokazati da ne želimo sudjelovati u nikakvim preslagivanjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete sutra predati tih 76 potpisa za raspuštanje Sabora gospodinu Reineru?

"Moguće da će to biti sutra, no ne mogu to potvrditi, prema poslovniku predsjednik Sabora bi trebao tu točku uvrstiti na sutrašnji dnevni red, vjerujem da bi se u raspravi mogla naći idućeg tjedna, svih 12 zastupnika MOST-a stoji iza toga. Smatramo da preslagivanje treba prepustiti građanima i nikakva druga preslagivanja ne dolaze u obzir."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je pitanje kada će se raspustiti Sabor, Božo Petrov je rekao da želi izbore u rujnu, vi ćete očito tražiti raspuštanje sredinom sedmog mjeseca?

"Mi ne možemo utjecati na konkretan datum, o tome odlučuje predsjednica. Nakon raspuštanja Sabora najmanje 30 dana, a najviše 60 treba proći. Po nama bi idealno vrijeme za raspuštanje bilo sredinom srpnja, to bi bilo pošteno prema građanima, zbog godišnjih odmora, ali i zbog onih koji rade kao onih u Slavoniji. Želimo svima omogućiti mogućnost izbora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je tu gospodin Reiner može manipulirati vašim zahtjevima?

"Sve se može pokušati, ali pokuša li netko izvrnuti volju 76 zastupnika, to bi bio svjetski skandal."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li dogovori sa SDP-om i sa drugim klubovima zastupnika svojevrsna najava postizbornih dogovora?

"Ni u kojem slučaju, sa SDP-om nemamo dobra iskustva dogovora i pregovora, oni su i danas kod glasovanja pokazali da dobro surađuju s HDZ-om, kao i kod izbora ustavnih sudaca, kada su neki kandidati koji se nikako ne bi smjeli naći tamo ipak našli svoje mjesto."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Petrov je danas rekao da je možda spreman ponovno surađivati sa SDP-om i HDZ-om.

"Prije svakih izbora se borimo za povjerenje građana, ono što nam je važno da MOST ostvari što bolji rezultat i da ima što veći utjecaj. Suradnja je potrebna, ali pričekajmo što će se dogoditi, mi nismo od onih koji ne mogu s drugima surađivati, imamo svoje uvjete, ali prioritet je da MOST svojim konkretnim programom pokuša dobiti sve veće povjerenje birača."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vama su ustvari najveći problem Karamarko i Milanović, dok su god oni na čelu stranaka, suradnja ne dolazi u obzir?

"I nakon prvih izbornih rezultata smo postavili uvjet da ni jedan od njih ne može biti premijer. I jedan i drugi su to prihvatili, no sada nakon ovog iskustva možemo reći da smo bili u pravu barem za Karamarka, a kod Milanovića je taj stav prisutan od prije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra su konzultacije kod predsjednice, ima li šanse da Domoljubna koalicija donese 76 potpisa za gospodina Marića? 

"Prema našim informacijama to nije moguće, no neka kolege iz koalicije to sutra pokažu, već danima najavljuju da imaju 76 zastupnika koji su ih spremni podržati. Mislim da se nisu nadali da će MOST zaista inzistirati na izborima, oni ne razumiju da mi ne razmišljamo o našim saborskim mandatima već o časti s kojom se želimo vratiti svojim kućama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li u kombinaciji s vama gospodin Tihomir Orešković? On nije demantirao da ostaje u hrvatskoj politici.

"Nama je sva energija do danas bila usmjerena prema očuvanju vlade, nismo o tome razmišljali, no gospodina Oreškovića cijenimo, on je iznimno kvalitetna osoba, ako smo ga podržali kao premijera, podržali bismo ga i kao dio našeg tima." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo