hrvatska traži istragu / 'Ako Slovencima ide dvije trećine Piranskog zaljeva, to je šokantno i neprihvatljivo'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za novinare poručila da bi dogovaranje suca u arbitražnom vijeću, koje odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, s predstavnicom slovenske vlade bilo neprihvatljivo te će Hrvatska tražiti da se to ispit

22.7.2015.
12:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je izvanrednu konferenciju za novinare povodommedijskih napisa o utjecaju na Arbitražni sud u slučaju oko Piranskog zaljeva.

"Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izišli u tekstu naših novina. Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito, to bi bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo. To bi drastično promijenilo situaciju u vezi s tim postupkom", istaknula je Pusić odmah na početku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DEBAKL U DEN HAAGU /

Presuda Arbitražnog suda u korist Slovenaca: Hrvatska će izgubiti Piranski zaljev?

Image
DEBAKL U DEN HAAGU /

Presuda Arbitražnog suda u korist Slovenaca: Hrvatska će izgubiti Piranski zaljev?

"Mi apsolutno ulazimo i ušli smo u ovu proceduru s povjerenjem u međunarodno-pravne institucije. Osigurali smo u arbitražnom sporazumu da se teritorijalna pitanje Hrvatske i Slovenije odrede isključivo temeljem međunarodnog prava. Ispitat ćemo istinitost tvrdnje. Obavijestit cemo Europsku komisiju i arbitražni sud", kazala je. 

Pusić je priznala kako su postojale sumnje da Slovenija lobira kada je proljetos ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio da ima neke informacije o tijeku i da ce ići na njegove domovine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavijestili smo sud i dobili odgovor da nema razloga za nikakvu sumnju", dodala je.

Upitana koji mehanizmi su na raspolaganju da se ispita istinitost svega, prva potpredsjednica Vlade je odgovorila: "Idemo korak po korak. Moramo vidjeti najprije stoje li činjenice navedene u tekstu. Nakon toga ćemo donijeti dalje odluke".

Pusić je dodala da se nije čula sa slovenskim kolegama jer se navodi prije svega odnose na sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ništa nije postigla u lobističkom smislu, ni na koji način nije kršila arbitražni sporazum. Jedna od obveza je održivost arbitražnog sporazuma. Hrvatska ni na koji nacin nije vodila arbitražni postupak. Tek kad provjerimo autentičnost, razmišljat ćemo o daljnjim koracima", naglasila je. 

O tomu koliko je novca potrošeno oko ovog postupka, naknadno će izvijestiti javnost.

Podsjetimo, regionalni mediji danas su se raspisali kako je Hrvatska navodno  izgubila granični spor sa Slovenijom kao i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudaca Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudom koja će uslijediti nakon tri godine arbitraže Slovenci će dobiti izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama.

Prema presudi, podjela zaljeva bit će navodno 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u slovensku korist, što će službeno biti objavljeno krajem godine. Odluka je konačna pa poražena strana nema pravo žalbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo