Ako se bavite ovim ljetnim sportom, radite to prije 16 sati

Ako planirate roniti ovog ljeta, pokušajte ne stradati nakon 16 sati, jer tada u Splitu nema dežurne barokomore u kojoj bi vam liječnici mogli spasiti život.

9.8.2014.
9:30
VOYO logo

Naime, dežurna barokomora postoji, ali namijenjena je isključivo za spašavanje vatrogasaca otrovanih ugljikovim monoksidom, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o uređaju smještenom u krugu bolnice na Križinama, u Zavodu za pomorsku medicinu Vojnog zdravstvenog središta, koje je u sastavu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvorica ronilaca stradala ovog ljeta

Druga splitska barokomora u vlasništvu je privatne poliklinike i nije dio javnozdravstvenog sustava.

"Ovo je četvrta sezona bez dežurne barokomore za spašavanje ronilaca, a već četvorica su stradala ovog ljeta na Jadranu" upozorava Ivan Bronzović, poznati instruktor ronjenja iz Podvodno-istraživačkoga kluba 'Mornar', jedne od najstarijih ronilačkih udruga na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sramotno je da u Splitu nema barokomore koja će nam biti na raspolaganju 24 sata. Ljeti duž Jadrana boravi više od 40 tisuća ronilaca, od kojih se mnogi spuštaju u podmorje našeg srednjodalmatinskog akvatorija.

U roku od sat vremena treba doći do barokomore

Naime, ronilac bi nakon stradavanja u roku od sat vremena trebao biti dovezen u barokomoru, a svako kašnjenje može kobno završiti. Ministarstvo turizma jedan je od generatora problema. Reklamiraju Hrvatsku kao ronilačku destinaciju, a pri tome peru ruke i problem prebacuju na Ministarstvo zdravlja. Uopće ih nije briga tko će spašavati stradale ronioce", ističe Bronzović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), upozorava na nepostojanje sustavnog pristupa problematici dežurnih barokomora.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/253439/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo