mostovac šimić za rtl direkt / 'Ako Sabor odluči da Karamarko ostaje u Vladi, gotovo sigurno će se složiti nova većina'

Šimić kaže kako će o ostanku Mosta u Vladi odlučiti Nacionalno vijeće, ali da može pretpostaviti u kojem smjeru će to ići

31.5.2016.
22:50
VOYO logo

Oblačno s mjestimičnom grmljavinom i mogućim padavinama i dalje je iznad Markova trga. Kako bi spriječio pad cijele Vlade, premijer Tihomir Orešković sutra je na zajedničku kavu pozvao i Božu Petrova i Tomislava Karamarka

Image
PREMIJER PRESRETAN ZBOG BDP-a /

Orešković ne gubi nadu: 'Kad se vratim iz Pariza ćemo svi skupa sjesti, popiti kavicu i popričati'

Image
PREMIJER PRESRETAN ZBOG BDP-a /

Orešković ne gubi nadu: 'Kad se vratim iz Pariza ćemo svi skupa sjesti, popiti kavicu i popričati'

Čelnik Mosta tvrdi da se neće predomisliti oko opoziva Karamarka, a o šefu HDZ-a će na kraju odlučiti manjina neodlučnih, čije ruke su sad na meti svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gost RTL Direkta bio predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić koji nam je otkrio kako i kada će se rasplesti ova kriza u Vladi, ali što bi sutra na sastanku mogli dogovoriti Petrov, Karamarko i Orešković.

Dokad će trajati ova politička agonija i blokada cijelog sustava?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče blokade sustava, možemo reći da imamo jednu polublokadu. Vlada i minsitri i dalje odgovorno rade svoj posao, ali ne treba bježati od toga da imamo problem. Sve ovisi o tome kada će predsjednik Sabora na dnevni red staviti raspravu o Tomislavu Karamarku, a onda ćemo imati nekakva rješenja.

Ima li nade da se to okonča i prije glasanja Sabora? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može ukoliko gospodin Karamarko sam odluči otići. To je jedan od načina. Drugi način ja sada ne vidim, ali u politici je sve moguće pa me možda nešto već sutra demantira. 

HDZ očito čeka odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa... Može li ta odluka promijeniti stav Mosta ako Povjerenstvo presudi u Karmarkovu korist?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče samog Povjerenstva, ono raspravlja o drugačijoj vrsti odgovornosti. Ono na što se Most poziva je politička odgovornost oko koje odlučujemo svi mi. Svi ministri i oba potpredsjednika su morala imati potporu vladajućih, a ovdje se radi o tome da gospodin Karamarko zbog MOL-a više nema našu političku potporu. I tu nije presudan stav Povjerenstva, on može biti važan za neke druge stvari. Bilo bi nam drago da brzo donesu odluku, ali to ne može utjecati na nas.

Što možemo očekivati sutra od ovog sastanka na vrhu, Orešković, Petrov, Karamarko? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ja upozoravam već nekoliko dana je da se u javnosti pokušava proturiti jedna pogrešna teza, da se ovdje radi o sukobu dvije osobe - Petrova i Karamarka. To uopće nije istina. I ministri i zastupnici su rekli što misle o ovome. Ovdje se ne radi o osobnom odnosu. Cijenimo pokušaje predsjednika Vlade da pokuša umiriti situaciju jer je važna stabilnost Vlade. Vlada, ministri i premijer imaju našu punu potporu, ali je nema prvi potpredsjednik Vlade.

Je li to onda sukob Mosta i HDZ-a ili Mosta i Karamarka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne radi se ni o kakvom sukobu na stranačkoj niti osobnoj  razini. Mi protiv Karamarka načelno nemamo ništa, ali imamo zamjerke na politički teret koji je nastao nakon ove afere. I jednostavno mislimo da hrvatska politika, u skladu s novim standardima, ne može prijeći preko toga.

Isto tako i druga strana, točnije sam Karamarko, poručuje da će presložiti Vladu bez Mosta. Za vas kaže da ste kamenčić u cipeli koji će uskoro izbaciti. Je li doista moguće da nakon svega i svih teških riječi vi nastavite zajedno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim emotivnim istupima, svašta se kaže. Mislim da je Karamarko tada aludirao na Petrova. Ja ponovno želim reći da se ne radi o sukobu dvije osobe i onda nije u pitanju kamenčić, nego cijela dva kubika šljunka koji stoji iza gospodina Petrova.

Što ako glasovanje na Saboru pokaže da Tomislav Karamarko ostaje potpredsjednik Vlade, ostaje li Most u toj Vladi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će biti volja parlamentarne većine i vjerojatno nove parlamentarne većine. Odluku će donijeti Nacionalno vijeće Mosta i ne mogu prejudicirati odluku, ali mogu pretpostaviti u kojem smjeru će to ići. 

Nema izbora bez Ustavnog suda, a uskoro nećemo imati ni Ustavnog suda. Hoćete li u ovakvoj atmosferi uspjeti imenovati Ustavne suce do 7. lipnja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo jako zainteresirani da taj postupak prođe u redu i da se Ustavni suci izaberu jer su oni važni za stabilnost države. Most će sudjelovati u tome, ali mogu unaprijed reći da ćemo jako voditi računa o kvaliteti kandidata i da sigurno nećemo pristati na sva imena koja su se dosad pojavila u javnosti. Ovo prvenstveno mora biti sud, a ne politička institucija.

Znači moguća je neka ustavna kriza?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mislim da će doći do krize. Postoji određen broj kandidata i dovoljan broj kandidata oko kojih mislim da se svi možemo složiti.

Zanimljivo je da su po prvi put građani u većini željni novih izbora. Tako pokazuje naše veliko istraživanje koje RTL provodi u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Promocija plus. U svih pet dosad obrađenih izbornih jedinica, više od 50 posto građana želi nove izbore, a većina njih što prije. Kako to komentirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siguran sam da su građani iziritirani ovom situacijom. Ova kriza koja traje sada već dve tjedna je vrlo ozbiljna. I naravno da građani žele da se to razriješi, pa i na ovakav način. Osim toga, duže vrijeme smo imali napise o sukobima unutar našeg partnerstva, iako je to često puta bilo potencirano više nego što je za to bilo realnog razloga. Danas imamo ozbiljan problem i ne čudi me da građani na ovakav način reagiraju.

Živi zid raste na vaš račun. Niste baš ostavili neko dojam na građane u ovih šest mjeseci. Je li problem u građanima ili u vama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da su rezultati ankete očekivani. Što se tiče samog Mosta, nama su prije mjesec dana projicirali da ćemo doživjeti potpunu propast, s sad po anketi vidimo da prolazimo u svim izbornim jedinicama. Prirodno je da građani očekuju brže promjene, da im se ne sviđa ono što u posljednje vrijeme vide i da se to mora osjetiti na našoj popularnosti. Što se tiče Mosta, mi nismo opterećeni popularnošću i anketama... Mi smo svi spremi spakirati kofere i otići kući ako bi nešto drugo značilo gubitak naše vjerodostojnosti i svega onoga što smo govorili u kampanji i nakon kampanje.  

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo