Ako je jedan od roditelja nezaposlen - drugi ne može dobiti bolovanje za dijete!

Želi li otvoriti bolovanje za dijete do njegove 18.

5.12.2013.
13:40
VOYO logo

"Točno je da su se kontrole HZZO-a postrožile i mi smo u ambulantama dobili naputke da, primjerice, zaposlene majke čiji suprug ne radi ne mogu koristiti bolovanje. Iz iskustva mogu reći da su majke zbog toga ljutite, šokirane i da negoduju jer ne smiju biti uz svoje bolesno dijete ako žive s nezaposlenom osobom, bilo da je riječ o biološkom roditelju ili ne.

Znalo se dogoditi da pedijatar izda potvrdu da je zaposlena majka na bolovanju, a mi nakon dva dana utvrdimo da na to nema pravo jer suprug nije zaposlen. Stoga su i pedijatrijske ordinacije dobile naputak da se drže pravila, a dolaskom kod nas, roditelj pismeno, vlastoručnim potpisom i pod punom odgovornošću daje izjavu koju mi prosljeđujemo u HZZO", potvrdila je za Glas Slavonije dr. Monika Jeđud, voditeljica obiteljske medicine u Domu zdravlja Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Par izuzetaka

Izuzetak su slučajevi, pojašnjava, kad je taj drugi nezaposleni roditelj na bolničkom liječenju, odnosno u slučaju samohranih roditelja, a prema strogim pravilima čak i nezaposlen partner u izvanbračnoj zajednici mora skrbiti o bolesnom djetetu namjesto zaposlene majke.

Očekivani revolt zbog ovakve odluke nije izostao, ponajprije kada je riječ o majkama, iako je situacija u obrnutom slučaju ista. Zaposleni otac, naime, također ne može uzeti bolovanje sve dok ima nezaposlenu suprugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bolesni roditelj čuva bolesno dijete

"Suprug mi je imao tešku gripu, no kako nije zaposlen, kad nam se istodobno razboljelo dijete, ja nisam mogla na bolovanje. On se, dok je jedva stajao na nogama zbog vrućice, morao brinuti za dijete. Pitam se što je s teže bolesnim nezaposlenim roditeljima ili partnerima. Zar država mora štedjeti baš na tome? ", pita se majka Ana T. U telefonskom pozivu uznemireno je rekla kako smatra prirodnijim da uz bolesno dijete bude majka, posebice u mlađoj dobi, s čim se slažu i brojni dječji psiholozi.

Cijeli članak možete pogledati http://www.glas-slavonije.hr/218800/3/Ako-je-jedan-od-roditelja-nezaposlen-drugi-ne-moze-dobiti-bolovanje-za-dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo