zarada i izvan sezone / Akcijski plan za zdravstveni turizam: osim sunca i mora, turistima se želi ponuditi puno više

Plan predviđa da se time bave i privatnici, a ministar zdravlja Siniša Varga poručuje da time javno zdravstvo neće biti ugroženo

8.6.2015.
19:20
VOYO logo

Dok je na rehabilitaciji, tridesetogodišnji Robert Adlešić iz Svibovca u Varaždinskim Toplicama opušta se u wellnessu.

"Prvenstveno zbog stresa zbog posla, pa i zbog same relaksacije", kaže Robert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog povoljnih cijena, ovdje često navrate i strani turisti.

"Dolaze nam i stranci, prvenstveno naši iseljenici koji dolaze na godišnji odmor ovdje, pa koriste usluge ovog našeg Centra zdravlja", kaže Mirjana Večerić, glavna fizioterapeutkinjabolnice Varaždinske toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinske Toplice imaju 1000 kreveta, a 488 ih je rezervirano za pacijente, koji na liječenje dolaze preko Zavoda za zdravstveno osiguranje. Ostatak je za privatne goste, no trenutačno je pedeset posto kreveta prazno. Akcijskim planom zdravstvenog turizma vjeruju da bi se to moglo promijeniti.

"Namjera nam je proširiti djelatnost izvan fizikalne medicine i rehabilitacije u područje stomatologije, dentologije, dermatolgije, kirurgije", kaže Damir Mihalić, sanacijski upravitelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućih nekoliko godina uložit će se 80 milijuna eura iz EU fondova za obnovu lječilišta u Hrvatskoj. Izmjenama zdravstvenih zakona i privatnicima će se dati mogućnost bavljenja zdravstvenim turizmom, a ministar zdravlja poručuje kako nema straha od ugroze javnog zdravstva.

"Javno zdravstvo ovim dobiva 10 posto većih prihoda. Javno zdravstvo na ovaj način dobiva nove objekte, dobiva novu opremu, i to je nešto što koristi i za pacijente HZZO-a, koji dobivaju besplatNu uslugu", kaže ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijskim planom želi se da do 2020. zdravstveni turizam u Hrvatskoj bude međunarodno prepoznat po kvalitetnoj wellness ponudi, lječilišnom i medicinskom turizmu, i to ne samo u ljetnoj sezoni.

"Prihodi koji se ostvaruju na osnovi zdravstvenog turizma su daleko na najvišim razinama u odnosu na ostale turističke proizvode. Nekakvo prosječno kretanje po gostu je od 220 do 270 eura po noćenju", kaže ministar turizma Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstveni turizam trebao bi povećati zaradu - samo u bolnički sektor svake bi godine stizalo 800 milijuna kuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo