zamrzavanje odjela / Agrokor prijavio slovensku agenciju Europskoj komisiji zbog zapljene dionica Mercatora

Image
Foto: Pixsell

Zato što je slovenska Agencija Agrokoru oduzela Mercatorove dionice, Fabris Peruško uputio je pismo EK

27.12.2019.
16:45
Pixsell
VOYO logo

Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško uputio je pismo u kojem izvještava potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu EK za tržišno natjecanje, MargrethiVestager i Direktorat za tršino natjecanje izvještava o  nedavnim postupcima slovenske Javne agencije za varstvo konkurence (Agencija) vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, koji su u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije.

Uskraćivanje prava unutar EU

Pismo je izvanredni povjerenik uputio nakon saznanja da je žalbu koju je Agrokor 24. prosinca podnio na odluku zapljene dionica Mercatora, Agencija tek danas, 27. prosinca, putem obične pošte proslijedila Sudu za prekršaje u Ljubljani, koji će tako moći početi odlučivati najranije u ponedjeljak 30. prosinca, a za odluku ima 48 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se govori o povredi legitimnihočekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a, diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a te povredama koje, predstavljaju uskraćivanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a, a koje su počinjene od strane slovenske Agencije za tržišno natjecanje.

Agrokor najavljuje kako će vjerojatno biti pokrenuti i međunarodni sudski sporovi. U pismu se ukratko iznosi poslovne iskaznice Agrokora i Mercatora te opisuje vlasničku povezanost hrvatskog maloprodajnog lanca s Poslovnim sistemom Mercator, slovenskim pravnim subjektom i najvećim poslodavcem u Sloveniji te ujedno i najvećim kupcem slovenskih dobavljača, u kojem Agrokor trenutno ima oko 69,6 posto udjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iz nacionalnih razloga žele spriječiti prijenos''

''Čini se, međutim, da slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti taj prijenos i umjesto toga orkestrirati da se udio od 69,6 posto prenese na neku treću osobu. S tim ciljem je Agencija 24. rujna 2019. godine Agrokoru izrekla kaznu od 53,9 milijuna EUR zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije Agenciji prijavio koncentraciju na ocjenu. Agencija je tu kaznu iskoristila kao izliku za zamrzavanje udjela od 69,6 posto kako bi spriječila njegov prijenos na Fortenovagrupu. Ti postupci su u suprotnosti s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a te predstavljaju međunarodnu povredu prava'', istaknuo je Peruško u pismu u kojem navodi nekoliko ključnih naglasaka problema s prijenosom imovine Mercatora koji je eskalirao posljednjih mjeseci.

Agencija je 16. prosinca ove godine izdala nalog o privremenom zamrzavanju Agrokorovih dionica u Mercatoru, a u pismu se opisuje način na koji je to Agencija napravila primjenjujući odredbe Zakona o prekršajima koje nikada u povijesti nisu primijenjene na način na koji su iskorištene protiv Agrokora. Naime, odredbe Zakona koje su potpuno neprimjenjive na trgovačko društvo, u ovom slučaju Agrokor dosada su se primjenjivale samo na zamrzavanje imovine poput motornih vozila i to u slučajevima sumnje u rizik od bijega pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo