slučaj kiretaža / Agencija za zaštitu podataka: 'Morao je čuvati liječničku tajnu iako se radi o saborskoj zastupnici'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL

Prekršio je barem pet odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka

16.10.2018.
8:52
Ivo Cagalj/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Je li doktor Deni Karelović prešao dopuštene okvire javno iznoseći podatak da je u hitnom prijemu KBC-a Split saborskoj zastupnici Mosta Ivani Ninčević Lesandrić rađena aspiracija te da je to bilo u lokalnoj anesteziji?

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) kaže da je. Točnije, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split prekršio je barem pet odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). A osim toga, ogriješio se i o Zakon o liječništvu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navodimo i kako je sukladno članku 9.1 Opće uredbe o zaštiti podataka zabranjena obrada posebnih kategorija osobnih podataka u koje spadaju i podaci o zdravlju, budući da se radi o podacima posebno osjetljive prirode koji uživaju veći stupanj zaštite u odnosu na sve druge osobne podatke koji ne spadaju u navedenu kategoriju", ističu iz Službe za zaštitu osobnih podataka.

AZOP također upozorava na Zakon o liječništvu i njegov 21 članak koji nalaže liječnik mora čuvati kao liječničku tajnu sve što sazna o pacijentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako, činjenica da se u ovom slučaju radi o saborskoj zastupnici kao javnoj osobi ne umanjuje obavezu čuvanja liječničke tajne, a time i povjerljivosti osobnih podataka o njenom zdravstvenom stanju, dijagnozama i liječenju od strane liječnika, odnosno bolničke ustanove bez obzira što je ona sama prethodno iznijela određene podatke. Držimo da za iznošenje dodatnog opsega podataka ne postoji nikakav opravdani interes, odnosno interes javnosti za otkrivanje predmetnih osobnih podataka", objašnjava AZOP.

Demanti se mogao napraviti na manje invazivan način i bez da se otkriju dodatne informacije vezane u postupak liječenja, prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo