A VLADAJUĆI KAŽU DA NE ZNAJU: / Evo što je Ustavni sud odlučio o kažnjavanju pozdrava 'Za dom spremni'!

Image
10.8.2016.
17:33
VOYO logo

U aktualnu raspravu uključili su se zadnjih dana i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sugerirajući da bi se o tom pozdravu trebalo izjasniti pravosuđe. No, Novi list podsjeća kako je Ustavni sud već zauzeo stav da se ustaški pozdrav prekršajno kažnjava.

Image
PREDSJEDNICA U SINJU: /

'Očekujem ambicioznu novu Vladu. O pozdravu 'Za dom spremni' nek' odlučuje pravosuđe'

Image
PREDSJEDNICA U SINJU: /

'Očekujem ambicioznu novu Vladu. O pozdravu 'Za dom spremni' nek' odlučuje pravosuđe'

Šef HČSP-a kažnjen zbog ustaškog pozdrava

Naime, potkraj svibnja Ustavni sud je odbio tužbu tadašnjeg predsjednika HČSP-a Josipa Miljka, koji je smatrao da mu je Visoki prekršajni sud u Karlovcu povrijedio ustavom zajamčena prava potvrđujući mu novčanu kaznu u visini od 5.000 kuna zbog slavljenja zapovjednika ustaške Crne legije Jure Francetića i uzvika 'Za dom spremni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je HČSP 27. prosinca 2011. u Slunju odavala počast Francetiću, policija je protiv Miljka podnijela prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, koju je Prekršajni sud u Karlovcu u lipnju 2014. u potpunosti prihvatio. U odluci Ustavnog suda navodi se da je Prekršajni sud zaključio da su neosporne činjenice da je Miljak organizirao tu komemoraciju u spomen Francetiću i da je tom prilikom "istupio ispred skupine opisujući osnivanje NDH, Crne legije, ratnog puta Jure Francetića, a po završetku govora izvikao 'Bog i Hrvati, za dom', dok je nepoznata osoba iz skupine izgovorila 'spremni', podižući ispruženu desnu ruku u vis i time oponašajući nacistički pozdrav".

U presudi još stoji da je Miljak na taj način "pozivao na neprihvatljive političke poruke na javnom mjestu i to izgovarajući opisane povike kojima je poticao prisutne na 'odgovor' u smislu izvikivanja 'spremni'". "Nesporna je i činjenica da su prisutni pjevali pjesmu 'Evo zore evo dana', kojom se veliča lik i djelo Jure Francetića", obrazložila je sutkinja Nada Turkalj presudu Miljku. Miljak se potom žalio Visokom prekršajnom sudu, pozivajući se na »Ustavom zajamčeno pravo na javno djelovanje i javno iznošenje svojih političkih stavova«, no njegova je žačlba bila odbačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Republika Hrvatska ne temelji se na tekovinama NDH

"Iz odredbi Ustava jasno proizlazi da se Republike Hrvatska ne temelji na povijesnim tekovinama Nezavisne Države Hrvatske, čiji je istaknuti pripadnik bio Jure Francetić, a slobode i prava žalitelja kao članova političke stranke HČSP javnom izražavanju osobnog mišljenja u konkretnom slučaju su ograničena Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi te pravni poredak.

U konkretnom slučaju ograničenje prava imenovanih usmjerena su na legitimni cilj i razmjerna naravi potrebe ugroženog dobra u odnosu na ograničenje prava i sloboda, s obzirom da su žalitelji iznosili neprihvatljive političke poruke, na kojima se Republike Hrvatska kao samostalna i nezavisna, suverena i demokratska države ne temelji", ustvrdio je u svojoj presudi Visoki prekršajni sud u Karlovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljak je zatim podnio i ustavnu tužbu objašnjavajući kako svojim ponašanjem na skupu u Slunju nije mogao uznemiriti javnost jer su ondje bili prisutni isključivo članovi HČSP-a koji su Francetićevi štovatelji. No, Ustavni sud je odbio njegovu tužbu ističući da su mu oba suda omogućila zakonito suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo