Lišane Ostrovičke / 'A što ja sad tu mogu!?': Jedna od najmanjih općina na plaće potrošila više nego što je smjela

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Načelnik objašnjava kako takvo stanje vlada odavno te poručuje da ili treba mijenjati zakon ili raditi reformu

21.9.2018.
11:06
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Općina Lišane Ostrovičke koja se nalazi u Ravnim kotarima, negdje na pola puta između Zadra i Šibenika, na plaće u 2017. godini potrošila je čak 264 posto više novca nego što je smjela. Utvrdio je to Državni ured za reviziju dodajući da je za plaće sedmero službenika umjesto maksimalnih 145.000 kuna u prošloj godini isplaćeno čak 529.133 kune.

Lišane Ostrovičke su jedna od najmanjih općina u Hrvatskoj i imaju oko 650 stanovnika, a s obzirom na ovaj slučaj ponovno se otvara pitanje ustroja lokalne samouprave. “A što ja sad tu mogu!? Ako ćemo gledat’ zakon, tu može bit’ samo jedan zaposleni i volonter. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po našim prihodima, svi mogu ić’ ća ili radit’ bez naknade, za nula kuna. Ja mogu dat’ svima otkaze i ključ u bravu”, kazao je za tportal načelnik općine Ivica Musić. Osim njega, općina ima još šestero zaposlenih: zamjenicu načelnika, knjigovođu, pročelnika, administrativnog referenta, komunalnog djelatnika i tetu u vrtiću.

'Treba mijenjati zakon'

Načelnik objašnjava kako takvo stanje vlada "od davnina" te da nije zapošljavao nove ljude, ali poručuje i da ili treba mijenjati zakon ili raditi reformu. “Realno gledajući, mi jesmo mala općina, ali pripajanje se nije pokazalo kao zgoditak. Bili smo mi u sastavu većih pa nije bilo dobro. Onda se dobivaju mrvice, a mi svake godine nešto uložimo”, poručuje Musić koji kao najveći problem svoje općine ističe nedostatak vodovoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Musić funkciju načelnika obnaša već drugi mandat. Prvi je dobio kao kandidat HDZ-a, dok je 2017. pobijedio na izborima kao nezavisni kandidat. Smatra da je i u tome dobar dio problem obzirom da se dio ljudi bunio što nije živio u Lišanima, već u Bokanjcu u Zadru, pa su mu dva puta slali policiju da provjeri gdje živi.

Kako tvrdi, danas živi u Lišanima. “To što odem do Zadra – ne koristim putni trošak ili službeni auto. Oni su mene prijavljivali, policija je dolazila u kuću u Zadar. Tamo me nisu našili. Pa su došli u Lišane i tamo su me našli. Otkad sam ih pobijedio, šalju mi policiju, a ja im kažem – što me više napadate, ja imam više energije za rad”, kazao je Musić za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo