zbog topljenja snijega / A sada opasnost od poplava: u Karlovcu i Ogulinu počele pripreme - gradi se dosad najveći nasip od pet kilometara!

Privremena je to mjera dok se ne izgrade nasipi. Investicija teška 10-ak milijuna kuna - isplatit će se ako spriječi samo jednu poplavu

3.3.2018.
19:00
VOYO logo

Bio je listopad 2014. Voda je u dom obitelji Kopas u karlovačkom Mostanju ušla već treći put u istoj godini... 

"Praktički nove pločice su stavljene, nova kuhinja od prošli mjesec ono kak je bila poplava i kaj sad možete radit još? Sjest i plakat", 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno 12 mjeseci poslije, u listopadu 2015. - isto mjesto, isti prizor. 

"Voda je od jučer navečer cijelo vrijeme u kući. Bila je na nekih 10, 20 centimetara..." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike pa skoro do prozora ovdje je bila najviša poplava..."

Od posljednje poplave do danas - obitelj Kopas za sanaciju je utrošila - 80 tisuća kuna. Okruženi snijegom, nekoliko stotina metara od Mrežnice i Korane - ovih dana pozorno prate prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojimo se jednostavno toga brzog otapanja jer najavljuje se topla fronta i brzo topljenje snijega. Jer koliko god neki kažu da ne, ima ga jako puno ovdje, ima ga puno u Gorskom Kotaru i normalno da strahujemo da se ne ponovi ista stvar", kaže Mario Kopas iz Karlovca.

Da se ne ponovi - prvi put u povijesti - Hrvatske vode odlučile su se na akciju ovakvih razmjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najkritičnije točke u Karlovcu - naselja Mostanje, Malu Švarču i Logorište zaštitit će 5 kilometara dugim zidom.

"Ovo su takozvane boks barijere koje su uvezane tri po tri metra i one se ispunjavaju evo s materijalom, može bit pijesak, može bit šljunak...", ističe Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S delegacijom koja je stigla na otvaranje radova porazgovarati su htjeli i mještani... 

Ništa se ne prepušta slučaju. Jer štete su u Karlovcu već odavno previsoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad gledamo cjelokupno i javno i privatno, štete od 2014. naovamo su preko 70 milijuna kuna. To je ono što je registrirano", ističe Damir Mandić (HDZ), gradonačelnik Karlovca.

Uz Karlovac, slične barijere postavljaju se i u Ogulinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj privremeni sustav nije trajno rješenje, paralelno s ovim i županiji i grad i Hrvatske vode, svi zajedno radimo na trajnom sustavu obrane od poplava", tvrdi Tomislav Ćorić (HDZ), ministar zaštite okoliša i energetike.

Samo u Karlovcu potrebno je izgraditi retenciju, 50 kilometara nasipa. Cijena - 670 milijuna kuna! Prvi radovi trebali bi krenuti na jesen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da bi do 2023. dovršili ukupni sustav obrane od poplava na području grada Karlovca", kaže Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Priča o obrani od poplave, Karlovčani su se već naslušali. Zadovoljni privremenim mjerama - ipak se nadaju da će što prije dobiti i trajnu zaštitu od svoje četiri rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo