ABECEDA POJMOVA / A kao apstinencija, anketa, alternativa...

Image
Foto: RTL

Apstinencija u izborima je nesudjelovanje građana s biračkim pravom u glasovanju, koji se stoga nazivaju apstinentima ili nebiračima.

18.11.2011.
12:18
RTL
VOYO logo

Akter izbora - pojedinac, društvena skupina, organizacija ili institucija koja neposredno ili posredno sudjeluje u izborima te utječe na njihov ishod. Među pojedinačnim akterima najvažniji su birači, kandidati, zastupnici, politički savjetnici, upravni činovnici, novinari, promatrači itd. Među kolektivnim akterima najvažniji su političke stranke, izborne koalicije, masovni mediji, vlade, parlamenti, interesne skupine, građanska udruženja, nevladine organizacije, međunarodne organizacije, upravna tijela i dr. Neki akteri djeluju samo tijekom izbornog procesa (birači, kandidati, izborne koalicije, promatrači izbora itd.), a drugi djeluju kako prije tako i poslije izbora (političke stranke, interesne skupine, upravna tijela, masovni mediji itd.). Izborno pravo utvrđuje tko može sudjelovati u izborima, uz koje uvjete i u skladu kojima se pravilima mora ponašati.

Alternativno glasovanje - većinski sustav izbora s preferencijskim glasovanjem. Svaki birač ima više glasova kojima izražava svoju prvu i alternativne (drugu, treću i ostale) preferencije. Da bi pobijedio, kandidat mora osvojiti natpolovičnu većinu prvih preferencija. Ako to ne pođe za rukom nikome, pobjednik se utvrđuje postupkom prenošenja glasova: iz izborne utrke najprije se odstranjuje kandidat koji je dobio najmanje prvih preferencija, a glasovi dani njemu prenose se ostalim kandidatima, I to sukladno drugim preferencijama koje su bile upisane uz njegovo ime. Postupak se ponavlja sve dok jedna kandidat ne dobije natpolovičnu većinu glasova koja predstavlja zbroj prvih preferencija što ih je on dobio i drugih preferencija koje su mu pribrojene iz glasova kandidata koji su ispali iz utrke. Glavnom prednošću alternativnog glasovanja smatra se to što onemogućuje pobjedu kandidata koji je dobio samo relativnu većinu glasova, te tako jača legitimnost izabranog kandidata, a posredno I cijeloga predstavničkog tijela. Glavnim nedostatkom smatra se mogućnost da konačni pobjednik postane kandidat koji nije dobio najviše prvih preferencija. Alterantivno glasovanje često  razgovorno naziva i australskim sustavom zbog duge tradicije primjene u Australiji.

Anketa - poseban oblik ne-eksperimentalnog istraživanja koje kao osnovni izvor podataka koristi osobni iskaz o mišljenjima, uvjerenjima, stavovima i ponašanju, pribavljen odgovarajućim standardiziranim nizom pitanja. U širem smislu pod anketu spadaju svi istraživački postupci koji omogućavaju pregled (engl. survey) podataka o  karakteristikama pojedinaca i društvenih skupina.  U užem smislu, anketa je standardizirani postupak u sklopu kojeg se potiču, prikupljaju i analiziraju izjave odabranih ispitanika radi upoznavanja njihovih osobina, mišljenja ili ponašanja. Postoje terenske ankete, ankete poštom, ankete telefonom, ankete internetom. U ovom diplomskom radu koristila se pisana terenska anketa.

Apstinencija u izborima - nesudjelovanje građana s biračkim pravom u glasovanju, koji se stoga nazivaju apstinentima ili nebiračima. Apstinencija je složena politička pojava koju uzrokuju i potiču brojni čimbenici. Empirijska su istraživanja pokazala da je apstinencija izraženija među ženama, osobama rane i stare životne dobi, niže naobrazbe, slabijih prihoda, nižega društvenog statusa, slabije integriranosti u obitelj, crkvu, sindikate, strukovna i druga udruženja, te sekulariziranijim, politički nezainteresiranijim, neaktivnijim,  svjetonazorski radikalnijim ili ekskluzivnijim pojedincima. No, nju potiču i neke političko-pravne institucije i instituti kao što su neobvezatno glasovanje, stroga pravila registracije birača, većinski sustav izbora, niži rang izbora i dr. U 20. stoljeću klasičnim apstinencijskim zemljama smatrale su se SAD I Švicarska: u 17 izbornih ciklusa u SAD od 1945. do 2002. prosječno je apstiniralo 33,5 posto, a u Švicarskoj je u 14 ciklusa u istom razdoblju apstiniralo čak 43,5 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo