A JE LI SAD VRIJEME ZA OSTAVKU? Procurili dokumenti: / Kujundžić svojim potpisom oduzeo bolnicama milijune za obnovu hitnog prijma

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Više izvora potvrdilo je kako se radi o njegovim osobnim odlukama

21.8.2018.
9:57
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, pokazalo se ovih dana, nikako se ne želi odreći fotelje u Vladi, bez obzira što njegovu ostavku traži oporba, ali zaziva je i dobar dio javnosti. Nakon što je jučer objavio rezultate obdukcije nad tijelom Mattea Ružića i izjavio kako mu baš nitko i ništa ne bi moglo pomoći, još je jednom odbacio mogućnost ostavke te najavio obračun s nekoliko oporbenjaka koji su ga prozvali.

Image
SLUŽBENO STIGAO JOVANOVIĆEV ZAHTJEV ZA POKRETANJEM DISCIPLINSKOG POSTUPKA: /

'Kujundžić je povrijedio medicinsku etiku'

Image
SLUŽBENO STIGAO JOVANOVIĆEV ZAHTJEV ZA POKRETANJEM DISCIPLINSKOG POSTUPKA: /

'Kujundžić je povrijedio medicinsku etiku'

MATTEO RUŽIĆ UMRO JE OD ASTMATSKOG BRONHITISA I SRČANE MANE; Kujundžić: ‘Da je bio bilo gdje, nitko ga ne bi mogao spasiti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dokumenti koje je objavio Nacional otkrivaju kako je ministar zdravstva osobnom odlukom pojedinim bolnicama oduzeo 26,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU-a za projekte objedinjavanja hitnog bolničkog prijma koji čekaju već godinama. Radi se o splitskoj, varaždinskoj i osječkoj bolnici koji su trebali dobiti po 31 milijun kuna, dok su varaždinska, dubrovačka i bolnica u Sisku trebale dobiti po 20 milijuna. Kujundžić je potpisao da prve tri bolnice umjesto 31, dobiju najviše 20,5 milijuna kuna, a varaždinska bolnica 14 umjesto 20 milijuna. Tako je izravno ugrozio provedbu tih projekata za koji je novac već bio osiguran, jer ako bolnice same ne uspiju riješiti financiranje razlike koju im je Kujundžić oduzeo, propast će i već odobreni dio novca iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU prijeti raskidom ugovora

Također, Nacional otkriva kako zagrebačkom KBC-u Sestara milosrdnica treba iznos od 50 milijuna kuna, EU je odobrio 31 milijun kuna bespovratnih sredstava, no ministar još nije odobrio dodatnih 19 milijuna koje bi trebala dati država kako bi klinika dovršila projekt OHBP-a pa je i to na čekanju, a iz EU-a prijete da će raskinuti ugovor.

Ministar pak tvrdi kako nema ništa sa smanjenjem sredstava, demantira tvrdnje Nacionala koji ga je upitao o ovim odlukama. Novinare je uputio na stručno povjerenstvo, a onda osobno pisao ravnateljima bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobna odluka ministra

Više izvora potvrdilo je kako se radi o njegovim osobnim odlukama. Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako je bolnica oštećena za šest milijuna kuna, čak je o svemu alarmirao premijera Andreja Plenkovića, no ništa se nije dogodilo. 'Odluka je donesena bez ikakvih kriterija i na temelju paušalne ocjene ministra Kujundžića koji je na isti način već oduzeo 30-ak milijuna kuna projektu Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, rekao je Čačić.

Iz pisanja Nacionala proizlazi da je ministar svojim osobnim potpisom ugrozio opstojnost projekata za koje je novac dala Europska unija. Objavljen je dokument od 23. listopada prošle godine, u kojem Kujundžić navodi kako bolnica u Osijeku neće dobiti dodatna sredstva te ih pritom upućuje neka novac potraže na nekom drugom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo