52-GODIŠNJA LIJEČNICA ODLAZI U NJEMAČKU: 'Prošla sam svašta, radila u čizmama i kabanici... Odlazim jer mi nude odlične uvjete'

Image

52-godišnja liječnica dr. Sanja Klajić Grotić odlučila je otići u Njemačku kako se nakon 25 godina rada u hrvatskom zdravstvu više ne bi morala boriti s teškim uvjetima, piše 24sata.

17.12.2016.
17:53
VOYO logo

Dr. Klajić Grotić u Njemačku odlazi na jesen, u jedan gradić u blizini Münchena. Uvjeti će joj tamo biti znatno drugačiji nego ovdje, gdje na dan ima i 80 pacijenata. Želi imati vremena za pacijente, a u Njemačkoj su joj ponudili posao na kojem će imati 30 pacijenata na dan. S njom će raditi i administrator koji će se brinuti za papirologiju kako se ona i medicinska sestra ne bi morale time baviti.

Veća plaća, manji broj pacijenata i nema papirologije

Odluku nije donijela naprasno već nakon višemjesečnog razmišljanja. Uz prevelik broj pacijenata, ovdje se liječnici obiteljske medicine moraju brinuti i za papirologiju i potvrde, a dr. Sanja smatra da bi to morao raditi HZZO, a ne sami liječnici. Nije više htjela baviti se birokracijom pa odlazi onamo gdje joj obećavaju da će moći biti ono što želi - liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Osim toga, neto plaća u Njemačkoj će joj biti oko 35 tisuća kuna, dok ovdje za taj posao prima 8.300 kuna.

'U ovih 25 godina radila sam svugdje. Od Hitne pomoći u Sesvetama, Nove Gradiške tijekom akcije Bljesak i maloj seoskoj ambulanti u zagorskom selu Belec, u kojem sam radila doslovno u gumenim čizmama i kabanici. Radila sam i u Domu za starije i nemoćne u Maksimiru te sam tu zavoljela granu gerijatrije. I evo, već sedam godina radim u ambulanti obiteljske medicine na Pešćenici, a uvjeti rada su sve teži i teži', ispričala je ova liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako se nešto ne promijeni, puno će liječnika otići iz Hrvatske'

Brinula se da neće moći dobiti posao u 52. godini, no ponude su joj stigle iz mnogih zemalja: Švedske, Engleske, Njemačke i Francuske.

Image

Posljednjih godina sve više liječnika napušta Hrvatsku, a dr. Sanja smatra da bi rješenje za to moglo biti davanje koncesija koje bi liječnicima dale veću samostalnost, edukaciju, ali i veća primanja, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako sustav nešto ne promijeni, puno će još liječnika sreću potražiti negdje u Europi', zaključuje dr. Sanja Klajić Grotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo