RTL DOSJE / Tko je Tomislav Tolušić i zašto tvrdi da u Beogradu nije bio 10 godina? Fotografije ga demantiraju

Spin ili ne, u fokusu javnosti ovaj tjedan je Tomislav Tolušić

27.1.2019.
21:30
VOYO logo

Afera Fotomontaža nova je afera koja je prošli tjedan potresla Vladu. Montirane slike ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića komentirao je cijeli državni vrh i to dan nakon što je Vlada objavila rat takozvanim 'fake news'.

Zbog svega toga, oporba optužuje vladajuće da sami sebi rade PR jer sad nitko ne priča ni o čemu drugom. A samo nekoliko dana uoči objave - glavna tema bile su incidentne situacije premijera Andreja Plenkovića te ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Prostitutka, kokain i ministar poljoprivrede – nalaze se na fotografijama kojima se htjelo politički uništiti potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bandi koja se malo zaigrala poručujem da su se namjerili na krivog i da počnu pakirati kofere'', komentirao je ministar ovoga tjedna, ali tko je banda nije otkrio, kao i ni koliko dugo zna za fotografije, a i oko njegove prijave policiji nije baš sve bilo jasno.

Njegovi kolege i kolegice iz Vlade novinarima su redom govorili da su šokirani, a predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici je imao potrebu zahvaliti Nacionalu koji je objavio lažne fotografije te SOA-i jer je otkrila da se radi o fotomontaži.

''Suočili smo se s novom vrstom pokušaja kompromitiranja i destabilizacije. Moram priznati, najpodmukliji pokušaj do sada'', istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča se iz dana u dan toliko zaplela pa su postavljena brojna pitanja: Kad je SOA uopće napravila provjeru, kako su došli do fotografija?

''Mi smo u uskoj koordinaciji i sa SOA-om i s Državnim odvjetništvom'', poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je: ''Ja sam te fotografije prvi put vidio u Nacionalu''. I na novinarsko pitanje kazao da će se uključiti ''po potrebi''.

Te su izjave samo ukazale na još nelogičnosti. Između ostalog, zakonska procedura je da DORH za SOA-ino izvješće dozna od SOA-e, a ne iz medija. Oporbi dovoljno da se dalje čudi oko cijele situacije te i dalje sumnja je li riječ o kontroli štete.

Ministar Tolušić poručio je da u Srbiji nije bio 10-ak godina. No, točno je da je u Srbiji kao župan bio prije šest i pol godina što se i vidi iz fotografije izaslanstva Viroexpa u Privrednoj komori Srbije objavljene na internetskim stranicama Virovitičko-podravske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot / Virovitičko podravska županija

U cijeloj priči pitanje je i ako je riječ o fotomontaži, zašto je objavljena? U nekoliko navrata predsjednik Vlade je tvrdio da nije riječ o PR-u. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u svemu vidi pokušaj udara na političku stabilnost države: ''Tu ne postoje dobre namjere, već očita namjera da se kompromitira Vladu i politiku. To je potpuno jasno. Zamislite nekoga drugog u toj situaciji, kako biste reagirali da se to dogodi vama''.

Kad se pita predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, ovo je slučaj s kojim se ne bi trebali baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz druge nelogičnosti, navodi se kako je jasno da na slici nije ministar s obzirom na cipele kakve nosi, a on već neko vrijeme više ništa nije komentirao oko posljednje afere.

No, tko je uopće Tomislav Tolušić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi Tihomira Oreškovića bio je ministar regionalnog razvoja i EU fondova, a onda je u Vladi Andreja Plenkovića postao ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade.

Jedan je od najmlađih ministara ikad. U veljači će napuniti 40 godina. Diplomirao je pravo u Zagrebu, a 2008. prvi put je izabran na mjesto župana. U HDZ-u je od 1997. i poznat je po dizanju spomenika samome sebi. Kao i po pisanju pohvala samome sebi na lokalnom portalu i vrijeđanju SDP-ovaca, a sve to skrivajući se iza nadimka Roks. Zbog svega je 2011. pravomoćno osuđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine povećao je cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća za 200 posto i na sebe navukao bijes susjeda. Uz to što je zaratio sa susjedima i trgovačkim lancima, ministar je uspješan u povlačenju novca iz europskih fondova.

I nije ovo prvi skandal gdje se spominje ime ministra Tolušića. Njegov vozač uhićen je u SMS aferi. Fotografije s prostitutkom iako lažne ukazale su na niz propusta i ostavile iza sebe neodgovorena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju istrage oko fotografija još uvijek je riječ o izvidima, objasnila je naša novinarka Ivana Ivanda Rožić: ''Provjerava se postoji li uopće osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela''.

''Znamo da su početkom tjedna ispitani su, odnosno svoj je iskaz dao sam ministar Tolušić, a nakon toga i glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, koji je po izlasku iz zgrade USKOK-a rekao da tužiteljima nije otkrio izvor informacija. Vidjet ćemo kad oni završe prikupljanje informacija, a na čemu surađuju USKOK i DORH te policija. Policija mora na gotovo svakodnevnoj bazi izvještavati USKOK do kud su došli s izvidima i onda ćemo vidjeti hoće li protiv nekoga i koga uopće biti službeno otvorena istraga i za koje kazneno djelo''.

''Cijela ova priča je od samog početka čudna – otkako su izišle fotografije pa do puno detalja koji su se svih ovih dana pojavili. S jedne strane, ako pogledate tu fotografiju zaista je čudno da bi se svaka normalna osoba, a pogotovo ministar ako je na nekoj funkciji, fotografirala da mu u naručju sjedi neka prostitutka i da drži kokain i priprema se za njegovo šmrkanje. Dakle, vrlo je vjerojatno tu fotografiju snimila neka skrivena kamera. S time su se, kako sam razgovarala s brojnim stručnjacima, složili jer teško da bi se netko izložio tome. S druge strane, sve ove priče o špic cipelama, satu s bijelom narukvicom, bio u Beogradu, nije bio, šake fotografije koje je slao agentima SOA-e … a danas se pojavila fotografija koja pokazuje da je ministar ipak bio u posljednjih 10 godina u Beogradu'', pobrojala je Ivanda Rožić.

''Mislim da će biti ključno vidjeti kada je nastala ta fotografija. Možda je nastala prije 15 ili 16 godina'', dodala je. Ministar tvrdi da mu netko podmeće, ali Ivana Ivanda Rožić misli da neće biti lako dokazati osim ako baš ne posjeduje neke konkretne dokaze.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo