'ZA HRVATSKU KAO TIGAR!' / 28 godina legendarnih Tigrova - ratni put vodio ih je po svim bojištima u Domovinskom ratu

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

Legendarna postrojba Tigrovi obilježit će 28. obljetnicu, prisjetimo se ratnog puta

5.11.2018.
10:06
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

"Za Hrvatsku kao Tigar" - geslo je pod kojim su se kao jedina postrojba Hrvatske vojske pripadnici bojne Tigrovi borili na svim bojištima u Domovinskom ratu, a upravo danas 5. studenog obilježavaju 28. obljetnicu ustrojavanja 1. gardijske brigade. Riječ je postrojbi koja ima posebno mjesto u nastanku hrvatske države i razvoju oružanih snaga, a iz brigade su u međuvremenu stasali brojni visoki časnici koji obavljaju odgovorne zadaće ne samo u Hrvatskoj vojsci, nego i u međunarodnim vojnim misijama u kojima sudjeluje Hrvatska.  

Njihov ratni put počeo je 'Krvavim Uskrsom' na Plitvičkim jezerima, gdje je u akciji specijalaca MUP-a poginuo prvi Tigar Josip Jović, a postrojba je sudjelovala u svim ratnim operacijama - od istočne i zapadne Slavonije, preko Banovine i Velebita do južnog bojišta. Tijekom Domovinskog rata kroz Tigrove je prošlo više od 11.000 pripadnika. Uz 364 poginula, 1.711 Tigrova je ranjeno u ranim operacijama, a među njima je danas oko 27 stopostotnih invalida, 201 pripadnik je prošao torture logora, a šestoricu Tigrova još se smatra nestalima.  

Tigrovi - disciplina, hrabrost i jedinstvo

Ustroj brigade, podsjetimo, započeo je 5. studenog 1990. u bazi Rakitje nadomak Zagreba, proizišle iz postrojbe za posebne namjene MUP-a RH, piše magazin Oluja. Brigada je na početku rata imala šest pješačkih bojni, dok su sve druge imale po tri, a u to je doba bila vrlo često dijeljena u manje postrojbe i slana na sva ratišta diljem Hrvatske. Za razliku od drugih postrojbi, Tigrovi nisu bili pod zapovjedništvom zbornih područja, oni su djelovali direktno pod Ministarstvom obrane.

Pojmove koji se redovito veže uz njih jesu disciplina, hrabrost i jedinstvo - bili su kao jedan, ponosni što su Tigrovi pa otud i geslo "za Hrvatsku kao Tigar." 

Uz Antiterorističku jedinicu Lučko, Tigrovi su prva postrojba koja je krenula braniti i stvarati mladu hrvatsku državu, a u odori legendarnih Tigrova Domovinski rat je proveo i aktualni ministar obrane Tomo Medved, brigadni general. No prva gardijska brigada dala je brojne generale, a među njima su i Ante Gotovina, prvi zapovjednik Josip Lucić, kasnije i načelnik Glavnog stožera, Marijan Mareković, budući glavnog inspektor obrane, tu su i Jozo Milićević, Darko Rukavina, Josip Stojković, Zdravko Andabak, Ivan Rašić... No, Tigrovima su svi bez obzira na čin jednako važni, ističu, a mnogi od njih se i danas se u udruzi veterana osnovanoj prije 10 godina i posebnu pažnju pridaju sjećanju na poginule i nestale suborce.   

Nakon Puma i Tigrovi dobili svoju poštansku marku

Vojarna "Croatia" u Novom Zagrebu od kraja srpnja ove godine nosi ime Prve gardijske brigade "Tigrovi" - Croatia, a riječ je o vojarni u kojoj je Prva gardijska brigada bila smještena odmah nakon što se iz nje povukla bivša JNA.  Hrvatska pošta pustit će danas prigodno u optjecaj i prigodnu poštansku marku Hrvatski domovinski rat – 1. gardijska brigada 'Tigrovi' nominalne vrijednosti 7,60 kuna u nakladi od 100.000 primjeraka, Dizajnirao ju je Dean Roksandić, a autor poznatog amblema 'Tigrova' je Božo Kokan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eduard Butjer, član predsjedništva URV 1. gbr. „Tigrovi, tom je prigodom ukratko opisao ratni put Tigrova - 1. gardijska brigada „Tigrovi“ svoj ustrojbeni početak temelji na organizaciji posebne jedinice MUP-a iz Rakitja osnovane 5. studenog 1990., a u svojstvu vojne postrojbe postrojavanjem 28. svibnja 1991. na stadionu NK „Zagreb“. Tada ta prva vojna postrojba dobiva službeni naziv „1. brigada Zbora narodne garde“, koju je činilo šest pješačkih bojni (tada bataljuna) s nazivljem prema bazi i kodnom nazivu: 1. bojna – Vrapče (Ćukovi), 2. bojna – Rakitje (Kosovi), 3. bojna – Pionirac (Žune), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (Gavranovi), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (Oblaci) i 6. bojna – Tomislavac (Orlovi). Cijela brigada dobila je naziv „Tigrovi“.

Ratni put „Tigrova“ počeo je 1991. u Pakracu i na Plitvičkim jezerima, a odmah potom u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, na Baniji i Kordunu te u Lici. Od travnja 1992. do travnja 1993. Brigada djeluje na oslobađanju juga Hrvatske, od zaljeva Bistrina i Rujnice sve do Prevlake i rta Oštro. Poseban uspjeh ostvarila je planiranjem i besprijekornom provedbom pomorskog desanta na Cavtat i Konavle. 3. siječnja 1993. Brigada je premještena na karlovačko-ogulinsko bojište, dio Brigade ostao je na dubrovačkom bojištu, a odmah nakon početka operacije Maslenica dio Brigade prebačen je na prostor Maslenice i Velebita, gdje je sudjelovao u borbama i osiguranju postignutog uspjeha operacije, sve do polovine travnja 1994. godine. Istodobno je provedeno i preustrojavanje Brigade u postrojbu sa tri pješačke bojne i sa svim ostalim borbenim postrojbama i postrojbama potpore, uz intenzivnu obuku u svakom slobodnom trenutku.

Tijekom 1994. Brigada s dijelom postrojbe osigurava položaje na Kapeli, dijelom na Maslenici i Velebitu, osigurava interventnim djelovanjem prostor Like, a istodobno provodi intenzivnu obuku i sudjeluje u velikoj vježbi Lonja ’94 s taktičkom zadaćom forsiranja rijeke ljudstvom i borbenom tehnikom. Godina 1995. obilježena je intenzivnim borbenim djelovanjem od operacije Bljesak, Skok 2 i Ljeto ’95, preko slavne Oluje do operacije Una. Svu snagu i moć Brigada je upravo iskazala u tim složenim operacijama.

Nakon rata Brigada je prednjačila u složenoj borbenoj obuci, u obuci za međunarodne vojne operacije, kao i po obuci i usvajanju standarda NATO-a. Brigada je rasformirana 28. travnja 2008., a njeni pripadnici i sredstva razmješteni su u druge postrojbe, pretežito u novoformiranu Gardijsku mehaniziranu brigadu KOV-a. U njenu je sastavu ustrojena i 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“, koja nastavlja slavnu tradiciju 1. gardijske brigade kroz uspješnu obuku i sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama u sastavu NATO-a. 

Tigrovi pozivaju građane da im se pridruže na Bundeku

28. obljetnica ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi bit će danas obilježena  svečanom podjelom beretki pripadnicima 1. motorizirane bojne Tigrovi. Svečanosti u vojarni u Zagrebu nazočit će i predsjednica Republike te vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, a okupljenim veteranima obratit će se i jedan od njihovih ratnih zapovjednika, general-bojnik Jozo Milićević te podsjetiti na njihov slavni ratni put.  U crkvi Sv. Križa u Sigetu bit će održana sveta misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova. 

Nakon toga Tigrovima se na proslavi na Bundeku  mogu pridružiti i građani te nazočiti predstavljanju opreme i oružja gardijske motorizirane bojne Tigrova, pokaznoj vježbi vojne policije s psima, programu akrobatske skupine zaštitno-počasne bojne, ali i pojesti vojnički grah. Prigodne govore održat će potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, priopćeno je iz MORH-a.

Dani Tigrova nastavljaju se u utorak 6. studenoga u vojarni Predrag Matanović u Petrinji, gdje će biti otvorena spomen-soba poginulim pripadnicima, a dan kasnije 7. studenoga, u srijedu, u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba bit će otvorena izložba posvećena 1. gardijskoj brigadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike