21 uvjet Bruxellesa Hrvatskoj za ulazak u EU

Od Hrvatske se zahtijeva da depolitizira državne službe, stvori zakonsku osnovu za stvaranje profesionalne državne službe te joj se sugerira da će to postići novim platnim sustavom.

19.7.2010.
11:59
VOYO logo

Među 21 mjerilom u dokumentu koji je prihvaćen 25. lipnja 2010. u Bruxellesu uvjeti su o kojima se do sada nije ozbiljnije javno raspravljalo. Više od devedeset posto neriješenih stavki tiče se Vlade, politike koju provodi i sredstava koja ulaže u treću granu vlasti. Sudstvo se spominje samo u nepuna dva mjerila, a Državno odvjetništvo i USKOK u kontekstu nastavka borbe protiv korupcije.

Sve to sadržano je u zajedničkom stajalištu Europske unije o Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna ljudska prava). Riječ je o povjerljivu dokumentu do kojeg je Večernji list uspio doći, a sadrži 21 uvjet koji Hrvatska mora ispuniti želi li do kraja godine zatvoriti to poglavlje i na početku iduće potpisati pristupni ugovor s EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjet za zatvaranje Poglavlja 23, među ostalima je i reforma javne je uprave. Od Hrvatske se zahtijeva da depolitizira državne službe, stvori zakonsku osnovu za stvaranje profesionalne državne službe te joj se sugerira da će to postići novim platnim sustavom. Do kraja godine namještenici po ministarstvima trebali bi biti plaćeni po rezultatima rada, a to bi im bilo i mjerilo za napredovanje.

EU upozorava Hrvatsku i da osobitu pozornost obrati istragama i sudskim postupcima u vezi sa zastrašivanjem novinara i nasiljem nad njima, ponajprije novinarima koji se bave istraživanjem slučajeva korupcije i organizirana kriminala. U Bruxellesu zabrinutost za slobodu medija izražavaju i zbog utjecaja politike na medije, pa „EU poziva Hrvatsku da osigura da urednici i novinari ne budu pod političkim pritiskom na državnoj i lokalnim razinama“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje naglašeno je da treba povećati učinkovitost policije te se navodi da će se to učiniti ako se prione njenoj depolitizaciji, ako se poradi na većoj profesionalnosti policajaca i ako se imenovanja budu temeljila na rezultatima. Policiji se prigovara da je nestručna, osobito za predmete financijskih kaznenih djela.

Koliko je u EU nepoželjan upliv politike u pravosuđe i narušavanje njegove neovisnosti svjedoči poveći elaborat u dokumentu o imenovanju sudaca. Sumnjiva i politički dirigirana postavljanja ljudi u sudstvo toliko su negativno odjeknula da se od Hrvatske tražilo da potpuno promijeni sustav regrutiranja sudaca i otvori još i posebnu državnu školu koju će, i to poslije Pravnog fakulteta, kandidati morati završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponajviše mjerila od Vlade se traži da osigura tehničke uvjete za rad sucima i tužiteljima. Uvjet za zatvaranje poglavlja i dalje je, naravno, suradnja s Haagom.

Prethodni članci:

arti-201006290079006 arti-201006160429006 arti-201006070113006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo