Čovjek koji je preživio / 15 godina su ga bez optužnice mučili u Guantanamu, sad dolazi u Zagreb kao gost 'Filozofskog teatra'

Image
Foto: YouTube/screenshot

O njegovoj sudbini snimljen je film 'Mauritanac'. Za ulogu njegove odvjetnice u tom filmu Jodie Foster nagrađena je Zlatnim globusom

25.4.2022.
12:59
YouTube/screenshot
VOYO logo

Filozofski teatar Srećka Horvata ugostit će u nedjelju, 8. svibnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu Mohamedoua Oulda Slahija, bivšeg zatvorenika Guantanama, autora potresnog "Dnevnika iz Guantanama".

Zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi otvoren je prije 20 godina, nedugo nakon 11. rujna, te je i danas otvoren, premda je tadašnji američki predsjednik Barack Obama u nekoliko navrata obećao da će ga zatvoriti, a priznao je i da "smo mučili neke ljude", ističe se u najavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su mnogi progovorili, a prvi među njima koji je digao najviše prašine i prvi put pružio uvid u užas "tehnika ispitivanja" Bushove administracije, bio je Mohamedou Ould Slahi.

On je u Guantanamu proveo 15 godina bez optužbe, mučen, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja do zloglasnog waterboardinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mohamedou Ould Slahi rođen je u Mauretaniji 1970. S 18 godina dobio je stipendiju Društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj, te je napustio svoju zemlju. Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al Kaida tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade.

Image
Početak rata protiv terorizma /

VIDEO Dan kada je strah obuzeo Zemlju - analiziramo 20 godina od terorističkih napada 11. rujna: 'Al-Kaida nije postigla ništa'

Image
Početak rata protiv terorizma /

VIDEO Dan kada je strah obuzeo Zemlju - analiziramo 20 godina od terorističkih napada 11. rujna: 'Al-Kaida nije postigla ništa'

Razočarao se brzo, vratio u Njemačku i završio studij, ali je ostao u kontaktu s nekima od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi, te se vratio u Mauretaniju 2000. godine gdje će biti prvi put uhićen a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu, pa u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za kazneno djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Na hrvatskom je jeziku 2016. godine u izdanju Profila izašao "Dnevnik iz Guantanama" koji je Mohamedou pisao u samici. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljivanje knjige a, kada se to konačno 2015. dogodilo, on je već bio u zatvoru više od deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je odmah postala bestseler New York Timesa, ali on to nije znao i još je pet godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika kao podršku nedužnom čovjeku čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi.

Prošle godine i u našim kinima igrao je hvaljen film "Mauritanac", u kojem njegov lik tumači francuski glumac alžirskog porijekla Tahara Rahima, a odvjetnicu Nancy Hollander koja ga je na kraju uspjela osloboditi dvostruka oskarovka Jodie Foster koja je dobila Zlatni globus za tu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi aktivan i u kazalištu, kao pisac u rezidenciji Noord Nederlands toneeel / Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo