U Sydney – po medalju ili gripu?

U Sydneyju epidemija gripe ne samo da ometa normalan život već i remeti pripreme za Olimpijadu. Broj bolovanja se udvostručio, a sportaši bi trebali dobro odmjeriti kome pružiti ruku prije igara

Ministarstvo zdravlja Australije izvještava kako je u posljednja dva tjedna broj oboljelih od zimske gripe udvostručen. Slučaj se objašnjava povećanim kretanjem stanovništva zbog priprema za Olimpijske igre čije je otvaranje zakazano za 15. rujna. Ubrzani radovi zahtijevaju korištenje sve raspoložive radne snage tako da oboljeli ne izostaju s posla, zbog čega se gripozna infekcija širi. Najčešći uzrok bolesti u Sydeyju je baš A virus koji je za vrijeme prošle zime ubio tisuće ljudi.

Dr. John Morton iz sidneyjske dječje bolnice govori kako su za samo tri tjedna udvostručeni zahtjevi za bolovanjem te se boji da će se epidemija nastaviti i za vrijeme olimpijade.
Da situacija bude gora povećao se i broj slučajeva respiratornog syncytial virusa (RSV), infekcije posebno opasne za dojenčad.

Potencijalno smrtonosni vius je vrlo zarazan i uzrokuje bronhiolitis, upalu sićušnih kanala u plućima. Dr. Morton opisuje 33 % porast RSV-a kao još jednu epidemiju.

Ministarstvo zdravlja, u želji da okonča zarazu, toplo preporučuje ostanak kod kuće.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr