ČEKA RJEŠAVANJE KRIZE

USPRKOS DVOSATNOM RAZGOVORU S PUTINOM: Trump zbog Ukrajine neće ublažiti sankcije Rusiji

Američki predsjednik Donald Trump zajamčio je u nedjelju da sankcije Rusiji neće biti ublažene sve dok se ne riješe krize u Ukrajini i Siriji, a republikanski zastupnici zahtijevaju da se Rusija kazni zbog upletanja u američke predsjedničke izbore.

RAZGOVARALI VIŠE OD DVA SATA: Jesu li Trump i Putin preko leđa Sirije i Ukrajine izgladili svoja neslaganja?

“Ništa neće biti učinjeno sve dok se ne riješe ukrajinski i sirijski problem”, napisao je na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik po povratku s četverodnevnog boravka u Europi gdje je prvi put u četiri oka razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

“O sankcijama nismo razgovarali”, dodao je.

PUTIN SE NOVINARIMA RASPRIČAO O SUSRETU S TRUMPOM: ‘Potpuno je drugačiji nego na TV-u, detaljno me ispitivao o jednoj temi’

Na pitanje postavljeno u petak, državni tajnik Rex Tillerson dao je naslutiti da je Donald Trump spomenuo nacrt zakona o novim sankcijama protiv Rusije koji je trenutačno na razmatranju u američkom kongresu.

U vezi Ukrajine Washington i dalje optužuje Moskvu da podržava separatističke pobunjenike na istoku zemlje te je 20. lipnja usvojio nove sankcije protiv  Moskve.

Te sankcije se odnose na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika te dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Kremlj niječe optužbe da vojno pomaže proruske pobunjenike u Ukrajini te je iskoristio summit G20 u Hamburgu na kojem je važna tema bio protekcionizam kako bi optužio da su sankcije protiv Rusije nalik prikrivenom protekcionizmu.

Prvim sankcijama u ožujku 2014., pri izbijanju ukrajinske krize, zamrznuta je imovina nekolicine političara, poslovnih ljudi i ruske banke Rosija, a svi se smatraju bliskima Vladimiru Putinu.

Nekoliko republikanskih zastupnika u nedjelju je kritiziralo Trumpa ocjenjujući da iza njegova prividno oštrog nastupa prema Putinu, nije bio dovoljno čvrst kada su razgovarali o ruskom miješanju u američke predsjendičke izbore.

Donald Trump, “čini se želi oprostiti Putinu i zaboraviti”, rekao je republikanski senator Lindsay Graham.

Trump je ‘zatvitao’ kako je “Vrijeme da se krene dalje na konstrukitvan način s Rusijom”, a tu njegovu poruku komentirao je republikanski senator John McCain.

“Vrijeme je da se krene naprijed, da, ali za to treba platiti cijenui”, rekao je McCain u izjavi za CBS te kritizirao i zajednički projekt “jedinice za kibernetičku sigurnost” o kojima su dvojica predsjednika razgovarala.

“Siguran sam da će Vladimir Putin biti od velike pomoći u toj inicijativi”, ironizirao je McCain i dodao “u tome što je on taj koji hakira”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr