NOVI DETALJI TRAGEDIJE Jedan pilot bio izvan, a drugi zaključan u kokpitu?

Jedan od dvojice pilota zrakoplova Germanwingsa bio je zaključan izvan kokpita prije nego što je avion pao u francuskom Alpama pri čemu je poginulo 150 ljudi, rekao je izvor blizak istrazi za AFP, javlja.

Snimke iz kokpita otkrile su da je jedno od sjedala pomaknuto u nazad te da su se vrata kokpita zatvorila i otvorila. Zatim se čuje kucanje, rekao je izvor za Yahoo News. Kazao je kako se nakon toga ne čuje nikakav razgovor do trenutka nesreće.

Trenutak prije udara u planinu također, se prema njegovim riječima, može čuti alarm koji ukazuje na blizinu tla.

New York Times citira visokog vojnog dužnosnika uključenog u istragu koji je rekao da podaci iz crne kutije upućuju na to da je pilot pokušao nasilno ući ponovno u kokpit.

“Muškarac vani kuca lagano na vrata, ali nema odgovora. Zatim kuca jače i nema odgovora. Možete čuti kako pokušava razbiti vrata”, rekao je visoki vojni dužnosnik za New York Times.

Zrakoplov kompanije Germanwings srušio se u francuskim Alpama u utorak na letu iz Barcelone u Düsseldorf. Poginulo je 144 putnika i 6 članova posade. Iz aviona nije poslan poziv upomoć a posada nije odgovarala na pozive kontrolora leta.

Francuski zrakoplovni stručnjaci zaduženi za istragu o padu Germanwingsova Airbusa A320 uspjeli su “dobiti iskoristive podatke” iz jedne crne kutije u letjelici, ali još nemaju “nikakvo obrazloženje” uzroka katastrofe.

“Upravo smo uspjeli dobiti iskoristive podatke s CVR-a (Cockpit Voice Recorder), rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu direktor Ureda za istragu i analizu (BEA) Remy Jouty.

CVR je jedina od dviju crnih kutija Airbusa koji se u utorak srušio na jugu francuskih Alpa koja je zasad pronađena. Taj snimač podataka o letu pohranjuje sve zvukove iz pilotske kabine i omogućuje da se čuju svi razgovori, ali i svi zvukovi i govor u pilotskoj kabini te eventualni signal za uzbunu.

“Zasad nemamo nikakvu pretpostavku o uzrocima”, rekao je, potvrdivši tek da Germanwingsov Airbus nije eksplodirao u zraku i da je “letio do kraja”.

Prema neslužbenim informacijama, pukao je prozor na kokpitu, a za nekoliko sekundi se dogodila dekompresija te su piloti okomitim letom pokušali stabilizirati avion prije nego što su se onesvijestili. No, to im nije uspjelo.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr