Što se može dogoditi kad otvarate 'smrdljivu' konzervu staru 25 godina?

U pomoć je pozvan stručnjak za švedsku fermentiranu haringu kako bi pomogao razoružati 25 godina staru konzervu koja je doslovno podigla krov kuće u kojoj je nađena za nekoliko centimetara.

11.2.2014.
10:58
VOYO logo

"Ako je ostalo ribe unutra, pojest ću je", tvrdi za web portal Local, Ruben Madsen, stručnjak za surströmming, švedski specijalitet od fermentirane haringe. Madsen je pozvan u norveške planine kako bi pomogao otvoriti konzervu tog specijaliteta koja je proizvedena još 1990. godine.

Vlasnik kolibe Inge Haugen našao je zaboravljenu deliciju ispod nadstrešnice. Konzerva je toliko nabujala da je podigla korov za dva centimetra. U strahu od eksplozije, zabrinuti vlasnik, obavijestio je o svom otkriću i norvešku vojsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miris je najveća opasnost

Surströmming, ili fermentirana haringa, je tradicionalni švedski specijalitet ozloglašen po svom mirisu, koji kod ljudi nenaviklih na njega može izazvati povraćanje. Šveđani, s druge strane, uživaju u njemu i tradicionalno početkom jeseni organiziraju zabave na kojima uživaju u mirisu i okusu konzervirane haringe.

Usprkos prvotnom strahu da bi konzerva mogla eksplodirati, sturučnjak za haringe, Ruben Madsen, otklanja tu mogućnost. "Nema straha od eksplozije, možda malo haringe može procuriti prilikom otvaranja, ali to je to. Naravno miris će biti intenzivan", upozorava on na najveću opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzerve su kao vino

Vijest o konzervi porširila se medijima, tako da su mnogi obavijestili sretnog vlasnika kako bi rado prisustvovali svečanom otvaranju. "Biti će više ljudi nego na inauguraciji Baracka Obame", šali se Inge Haugen, vlasnik kolibe u kojoj je pronađena bomba.

"Konzerve sa haringom su kao vino, što su starije to su bolje. S godinama njihov okus i miris postaju bogatiji i kompleksniji", tvrdi stručnjak za surströmming. Njegov najveći strah je da haringa nije prestala fermentirati, te da se pretvorila u mirisnu tekućinu. Sve dvojbe biti će riješene 18. veljače, za kada je najavljeno svečano otvaranje konzerve stare 25. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Youtube je prepun snimaka reakcija ljudi nenaviklih na miris surströmminga. Kako to obično završi možete pogledati u videu.

//www.youtube.com/embed/3vEl6Ey8Gdc

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo