VIDEO: Rat na ulicama Maribora; letjelo kamenje, prometni znakovi, baklje…

Kako je i najavljeno, u ponedjeljak poslijepodne nezadovoljni Slovenci su se odazvali prosvjedima u Mariboru, Ljubljani, Celju, Ptuju i Trbovlju. No, došlo je do nereda u Mariboru, letjeli su kamenje i pirotehnička sredstva, a policija je uzvratila suzavcem.

6.38 U neredima u Mariboru tijekom prosvjeda protiv gradonačelnika Franca Kanglera, kojega sumnjiče za korupciju, pričinjena je znatna materijalna šteta. Za vrijeme prosvjeda, na kojem se okupilo oko 10 tisuća ljudi, veća skupina nasilnika napala je s granitnim kockama policajce. Kroz prozor Općine je uletjela zapaljena baklja, a razbijeno je više prozora.

Uhićeno je 120 prosvjednika. Ozlijeđeno je 30 ljudi, među kojima su 22 policajca, javlja 24ur.

Osim u Mariboru, u ponedjeljak navečer se prosvjedovalo i u Ljubljani, Celju, Ptuju i Trbovlju. U ovim gradovima prosvjedi su protekli uglavnom mirno. U Celju je zabilježeno nekoliko incidenta. Oštećena su ulazna vrata Općine Celje i kupola pred zgradom općine. U Celju je privedeno 13 ljudi.

U Ljubljani je prosvjedovalo oko 4.000 ljudi. Policija je privela devet osoba, kod kojih je našla noževe, palice i petarde.

22.20 U Sveučilišnom kliničkom centru Maribor su priopćili kako su primili devet ozlijeđenih, od njih pet policajaca i četiri prosvjednika. Svi su imali lakše ozljede, javlja Vecer.si. Policija još lovi izgrednike, koji su se razbježali po gradu. Centar grada je relativno prazan i miran, ali grad još uvijek nadlijeće helikopter, javlja Delo.

21.44 Neredi još traju. Policija je pozvala građane na Trgu slobode da se raziđu i odu kućama. Delo javlja da se izgredi događaju po različitim lokacijama u gradu.

21.24 Policija je priopćila da ih je veća skupina prosvjednika zasula kamenjem. Kako javlja 24ur, jednog je policajca odvela hitna pomoć jer je pogođen granitnom kockom u glavu. Policija uhićuje prosvjednike.

20.37 Prosvjednici su raštrkani u grupama po Trgu slobode i na partizanskoj cesti, u blizini trga. Došlo je do novih sukoba na Partizanskoj cesti, pa je policija opet upotrijebila suzavac. Policija cijelo vrijeme poziva prosvjednike da se raziđu i da ne budu nasilni, javlja Delo.

Na jednom je spomeniku obješen transparent: ‘Borimo se jer nam je stalo’.

20.19 Nakon što je došlo do napada prosvjednika na specijalnu policiju na partizanskoj cesti, policija se počela povlačiti. Nedugo potom je upotrijebljen suzavac, pa su se prosvjednici razbježali u svim smjerovima. Dio ih se još nalazi na Trgu slobode, a zapalili su vatru na trgu. Policija je priopćila da su dosad uhitili više od 20 osoba, a jedan je policajac zatražio liječničku pomoć zbog ozljede na nozi.

20.00 Prosvjednici su jedno vrijeme bili na Maistrovom trgu, ali ih je policija potisnula prema Trgu slobode i Trgu Leona Štuklja. Specijalna se policija zaustavila na Partizanskoj cesti. Ljudi viču: ‘Mi smo Maribor’.

U Ljubljani je stanje mirnije: policija je priopćila da su uhitili pet maloljetnika kod kojih su pronašli nož, petarde, teleskopsku palicu i boju.

19.32 U Mariboru opet opsadno stanje: oko 19.10 sati je Trg slobode počeo nadlijetati helikopter, a policajci pozivaju na mir i nenasilje. No, prema helikopteru je poletjelo neko pirotehničko sredstvo, piše Delo. Prosvjednici gađaju policajce granitnim kockama, a novinari su svjedočili uhićenju troje prosvjednika. Procjenjuje se da u Mariboru prosvjeduje 10.000 ljudi.

U Ljubljani je stanje mirno, a policija je uklonila vodeni top koji su dovezli zbog mogućih incidenata. U Celju se većina prosvjednika razišla.

18.54 Kako javlja Delo, prosvjedi su najžešći u Mariboru: prosvjednici su ispalili raketu prema zgradi vijećnice te se zapalio balkon, a polomljeno je i nekoliko prozora.

18.33 U Celju je policija uhitila osam osoba zbog kršenja javnog reda i mira. Delo javlja da se broj prosvjednika smanjuje. I u Ljubljani prosvjed teče mirno: prosvjednici marširaju, policija povremeno zaustavlja promet a vozači strpljivo čekaju.

Stanje je najnapetije u Mariboru: ispred gradske vijećnice svako malo odjekne neka petarda, a bala sijena još gori. Policija je na Twitteru objavila da su u blizini Trga pronašli drvene letve, granitne kocke, gas maske i benzin.

18.17 Oko tisuću prosvjednika se okupilo u Ljubljani, koji su krenuli u prosvjedni marš. Izrazili su solidarnost s prosvjednicima u Mariboru i drugim slovenskim gradovima, te kazali kako su protiv diktature kapitala. U Celju se okupilo oko 2.000 prosvjednika, a desetak ih je uhićeno, javlja Delo. Prosvjednici pred zgradom gradske vijećnice viču ‘Lopovi, lopovi’, a skandiraju i protiv Janše, ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka i celjskog župana Bojana Šrota.

18.00 Prosvjednici su ispred gradske vijećnice u Mariboru zapalili balu sijena, javlja Delo. Jedan od organizatora je održao govor u kojem je zatražio da si političari smanje plaće te da se osnuje nezavisna komisija koja bi utvrdila pravu istinu oko afera.

16.30 Delo javlja kako Maribor nadlijeće mali zrakoplov na kojeg je zakačen transparent s porukom: Gotov je! U Mariboru se okupilo oko 6.000 prosvjednika na Trgu Slobode. Zasad je sve mirno.

Podsjetimo, Facebook prosvjedi usmjereni su protiv korumpiranih političara, posebno protiv mariborskog župana Franca Kanglera. Iako su neki mediji spekulirali da će Kangler danas podnijeti ostavku, on je to demantirao. Inače, na pozivima preko Facebooka organizatori poručuju da “ovo nisu prosvjedi, ovo je pobuna, općenarodni ustanak”.

Izbore obilježio slab odaziv

Podsjetimo, u nedjelju su u Sloveniji održani predsjednički izbori, koje je obilježio izrazito slab odaziv. Tek 40-ak posto birača izašlo je na izbore, Pahor je dobio 67 posto glasova, a Danilo Tuerk 32.

Pahor je u prvom intervjuu nakon pobjede zahvalio biračima na potpori. “Hvala svima koji su glasovali za mene. Obećavam da ću se zalagati za međusobno poštivanje, toleranciju i dijalog”, rekao je Pahor.

“Ne postoji skoro nijedan problem koji zajedno ne bismo mogli riješiti, ako se dovoljno jako potrudimo, vjerujem da ćemo uspjeti”, poručio je slovenski predsjednik.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr