Nemoćna Europa

PRIJEDLOG UOČI SUMMITA: Vraćati sve s neutemeljenim zahtjevima za azilom

Francuski predsjednik Francois Hollande i britanski premijer David Cameron složili su se u utorak navečer na susretu u Chequersu (središnji dio Engleske) “o potrebi dinamizacije političkog procesa” u Siriji.

“Složili su se oko potrebe dinamizacije političkog procesa uz spremnost da rade zajedno” glede Sirije, gdje je režim Bašara al-Asada primio u utorak od ruskog saveznika borbene zrakoplove i novo oružje za borbu protiv IS-a.

Po njima, “dobar dio odgovora na izbjegličku krizu leži u rješavanju situacije u Siriji”, priopćile su službe britanskog premijera.

Hollande i Cameron sastali su se u službenoj seoskoj rezidenciji britanskog premijera te podrobno razgovarali o Siriji i Libiji.

Izvanredni summit

Istaknuli su “potrebu da produže razgovore na srijedu kako bi pomogli zemljama susjedima Sirije gdje bi onda moglo ostati više izbjeglica”, prigodom izvanrednog europskog summita šefova država u Bruxellesu.

Oni su rekli da se mora učiniti više na povratku onih s neutemeljenim zahtjevima za azilom.

Nakon ministarskog sastanka koji se u utorak održao u Bruxellesu, u srijedu se održava izvanredni summit predsjednika država i vlada posvećen pomoći trećim zemljama u zaustavljanju vala tražitelja azila.

“Veoma je važno da Europa  izdvoji financijska sredstva i osigura brzo djelovanje. Zar nije moguće da kontinent sa 450 milijuna stanovnika primi 120.000 ljudi? Pokazat ćemo da smo kadri to učiniti a istodobno dobiti pravila koja se mogu poštovati, to se zove odgovornost, to se zove solidarnost”, zaključio je Hollande.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr