U ZATVORU SVIRA FRULU

‘POGRIJEŠIO SAM JER SAM SPRIJEČIO VOJSKU’: Karadžić žali što nije osvojio više teritorija

Osuđeni ratni zločinac i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić njemačkim je medijima izjavio da mu je žao što je svoju vojsku spriječio u osvajanju još više teritorija u BiH.

“Shvatio sam da je bilo pogrešno što sam svoju vojsku spriječio u pobjedi nad našim protivnicima. Uvijek iznova sam ju sputavao jer sam vjerovao inozemstvu i ostaloj propagandi. Tako sam ju spriječio da na bojnom polju postigne još više”, rekao je Karadžić u pisanom intervjuu za tjednik Die Zeit od četvrtka.

I dalje poriče sudjelovanje u genocidu

To je prvi intervjuu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) nakon što ga je Haški sud u ožujku osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH. Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8.000 žrtava, tvrdeći da su mnogi poginuli prije ulaska vojske RS-a u Srebrenicu.

U razgovoru za Die Welt opisao je svakodnevicu u zatvoru i odnos prema drugim zatvorenicima.

“Ja sam društveno biće i okružujem se rado s ostalim zatvorenicima, sa Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi“, rekao je Karadžić dodajući da s tim ljudima “koje zna od prije, u međuvremenu njeguje prijateljstvo”.

SRPSKI MINISTRI LIKUJU: Dačić i Vulin tvrde da je Haški sud presudom Karadžiću oslobodio Miloševića krivnje

Razbio nos igrajući tenis s Gotovinom

Dao je svoje objašnjenje zašto se tako dobro slaže s bosanskim Hrvatima.

“Srbi i Hrvati su slijedili sličan cilj: oni su htjeli Bosnu pretvoriti u uniju tri grupe i zato smo se dobro razumjeli”, kaže Karadžić.

Kaže da slobodno vrijeme u zatvoru provodi pisanjem i pripremom žalbe na presudu te svirajući frulu i igrajući tenis i nogomet.

Karadžićev odvjetnik Sladojević je listu ispričao kako je neposredno uoči suđenja Karadžić s tadašnjim pritvorenikom Antom Gotovinom igrao tenis. Tom je prilikom Karadžić pao i razbio nos, što je kasnije prekriveno šminkom kako ne bi ispalo da se Karadžić u zatvoru potukao.

Karadžić

KARADŽIĆ BEZ IMALO STIDA: ‘Zar Europa poslije Pariza i Bruxellesa ne zna protiv koga smo se mi borili?’

Puno se smije i planira posao s kanabisom

Bivši vođa bosanskih Srba je dodao kako se u zatvoru “puno smije”.

“Humor često stoji na kraju rasprava i ovako i onako je najbolja metoda da zaboravite brige i agresije. I zato se uvijek smijemo”, poručio je iz zatvora Radovan Karadžić.

Sladojević kaže da je njegov klijent do posljednjeg trenutka vjerovao u oslobađajuću presudu te je već spakirao svoje stvari. Također je rekao da je Karadžić nakon izlaska iz zatvora htio ući u “posao s kanabisom”.

“Od indijske konoplje se da svašta načiniti“, rekao je Karadžić, prenosi njegov odvjetnik.

REAKCIJE NA PRESUDU KARADŽIĆU: ‘Strašno, pa taj krvolok je dobio po dva dana za svakog ubijenog Srebreničanina!’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr