Objavljena lista najzagađenijih gradova na svijetu

U proteklih nekoliko dana onečišćenje zraka u Pekingu dosegla je najvišu razinu, upozoravaju iz svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Time je Peking dobio titulu jednog od najzagađenijih gradova na svijetu.

To je stvarno najveće dosad zabilježeno zagađenje, ne samo po službenim podacima nego i po onim zabilježenim u američkom veleposlanstvu u Pekingu, a neka susjedna područja u pokrajini Hebei su gora i od Pekinga, rekao je Zhou Rong koji se u Greenpeaceu bavi klimatskim promjenama.

Od europskih gradova najzagađenije je Sarajevo, koje je na mapi zagađenja objavljenoj na britanskom Guardianu označen sa crvenom bojom, što znači kako ima godišnju koncentraciju loših nepovoljnih čestica (PM10) veću od 372 mikrograma po kubnom metru, piše Jutarnji list.

Zagreb je na karti označen sa žutom bojom koja označava od 50 do 75 mikrograma čestica po kubnom metru, što znači da je manje zagađen od Sarajeva.

Od Zagreba gore Skopje, Sofija, Krakov…

Veći dio Europe označen je sa žutom i zelenom bojom što znači da se radi o relativno čistom zraku.

Ljubičaste točke, koje označavaju koncentraciju PM10 veću od 100 mjernih jedinica zagađenosti, od većih gradova na Balkanu i jugoistočnoj Europi, imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove označene s rozom bojom, odnosno oni koji imaju koncentraciju iznad 75 jedinica spadaju Sofija, Plovdiv, Bitolj, Veles, Solun, Temišvar, Krakov.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr