IMPROVIZIRANE BOMBE

PANIKA U NEW YORKU: Snažna eksplozija na Manhattanu, ozlijeđeni deseci ljudi! Pronađena još jedna naprava

Snažna eksplozija odjeknula je u subotu navečer na njujorškom Manhattanu, najmanje 29 osoba tom je prigodom ozlijeđeno, no američke vlasti tvrde kako eksplozija nema veze s terorizmom.

“Do eksplozije je došlo oko 20.30 (po lokalnom vremenu) u 23. ulici, između 6. i 7. avenije” na Manhattanu, objavio je na Twitteru glasnogovornik policije Peter Donald dodajući da je “nekoliko ozlijeđenih odvezeno u obližnje bolnice”, dok je odjel njujorških vatrogasaca objavio da je do eksplozije došlo u četvrti Chelsea.

Do eksplozije dolazi samo nekoliko sati nakon što je u New Jerseyu eksplodirala bomba u kanti za smeće zbog čega je otkazana humanitarna utrka američkih veterana. Lokalni ured državnog odvjetnika u tom gradu objavio je na Facebooku da nema ozlijeđenih i nije učinjena šteta.

Ozlijeđeno 29 osoba

U eksploziji je ranjeno 29 ljudi, no u ovom trenutku ništa ne ukazuje na to da ima veze s terorizmom, objavili su i drugi dužnosnici. Među ranjenima je samo jedna osoba u ozbiljnom stanju.

Od 29 ozlijeđenih njih je 24-ero odvedeno u bolnice s ozljedama koje je izazvalo staklo ili metal, kazao je čelnik vatrogasaca Daniel Nigro.

Prema riječima gradonačelnika, trenutačno se ne čini da ova eksplozija ima veze s eksplozijom bombe u kanti za smeće u New Jerseyu na humanitarnoj utrci veterana, u kojoj nije bilo ozlijeđenih.

Eksplozija, za koju se navodi da je bila “zaglušujuća”, dogodila se ispred zgrade u kojoj se nalazi udruga slijepih osoba, u 23. ulici broj 135, u kojoj slijepci stanuju, prolaze obuku i dobivaju druge potrebne usluge.

‘Nema veze s terorizmom’

Stotine ljudi viđeno je kako napuštaju taj dio grada, a policija je opkolila područje. Njujorška policija izdala je upute sa savjetima vozačima da se u širem području mogu očekivati velika prometna kašnjenja te zatražila od građana da izbjegavaju ovo područje.

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio izjavio je u subotu navečer po lokalnom vremenu na tiskovnoj konferenciji da je eksplozija u njujorškoj četvrti Chelsea bila “namjerni akt”, no nema “nikakvih dokaza o povezanosti s terorizmom”.

Eksplozija je natjerala nadležne službe da u velikom broju zaposjednu jedno od najživahnijih područja grada u toplu subotnju večer. Prema policijskim izvorima, prvi nalazi istrage pokazuju da se eksplozija dogodila u kontejneru, no uzrok je još uvijek nepoznat.

Improvizirano eksplozivno sredstvo

Čelnik njujorške specijalne policijske postrojbe naveo je na Twitteru da je “možda locirano i drugo eksplozivno sredstvo” u istom području. Drugi dužnosnik pod uvjetom anonimnosti kazao je za Reuters da istraga razmatra mogućnost da je eksploziju slučajno izazvao eksploziv koji se koristi prilikom gradnje.

CNN je pak javio, pozivajući se na svoje policijske izvore, kako se vjeruje da je eksploziju izazvalo improvizirano eksplozivno sredstvo. Prema izjavi policajaca, eksplozivni uređaj na drugoj lokaciji bio je zalijepljen na loncu te je žicama povezan s mobilnim telefonom.

Policija je u posjedu videosnimke s jedne sigurnosne kamere koja se nalazila u ulici u kojoj je došlo do eksplozije, a snimka bi im mogla pružiti ključne informacije o napadu, piše CNN. Videosnimka prikazuje osobu koja se nalazila na lokaciji na kojoj je došlo do eksplozije, a istražitelji pokušavaju utvrditi je li ona povezana s eksplozijom.

Prema izvještaju CNN-a, pronađena je i treća sumnjiva naprava koja se nalazi pet blokova od 23. ulice, no za sada se čini kako nije riječ o eksplozivnom uređaju.

O eksploziji je izviješten i američki predsjednik Barack Obama, priopćio je dužnosnik Bijele kuće dodavši da će predsjednik biti dodatno izviješten kada daljnje informacije budu na raspolaganju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr