VIDEO: On je najtraženiji ratni zločinac, optužen je za trostruko ubojstvo

Predrag Japranin optužen je u Hrvatskoj za trostruko ubojstvo civila u Petrinji pored Zagreba 1991. Zločin se dogodio na samom početku građanskog rata, nekoliko dana nakon što je Hrvatska proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Japranin je navodno bio u novoformiranoj jedinici Vojske Republike Srpske Krajine, kada je jednog jutra oteo dvojicu Petrinjaca hrvatske nacionalnosti, čiji su ostaci pronađeni pet godina kasnije u masovnoj grobnici na izlazu iz grada, piše Blic.

Optužen za smrt još dvojice mladića

Kristina Šiftar iznijela je optužbe da je isti došao na vrata njenog doma i bez ikakvog objašnjenja prisilno odveo njenog sina Martina, kao i još jednog mladića Milana Krnjaića. Žena je tada posljednji put vidjela svog sina o čijoj sudbini nije znala ništa sve do prve godišnjice Oluje 1996.

U masovnoj grobnici tada su pronađeni ostaci Šiftara i Krnjaića, kao i Branka Kovačevića, za čije je ubojstvo također optužen Japranin, prenijeli su australijski mediji.

Negira bilo kakvu umješanost u zločin u Petrinji

Navodno jenakon završetka rata otišao u Srbiju, odakle je emigrirao u Australiju i naselio se u Melbourneu 2000. Ubrzo je dobio i državljanstvo.

Nedavno je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica. On je australskim medijima negirao bilo kakvu umješanost u zločin u Petrinji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr