IZBJEGLIČKI VAL NE JENJAVA

ALARMANTNI IZVJEŠTAJ EUROPOLA: Migrantska ruta preko Mediterana sve je aktivnija!

Raste i broj osoba uključenih u krijumčarenje migranata kojima se za putovanje izrađuju i lažni dokumenti.

Europol je potvrdio da je posljednjih nekoliko tjedana istočno-mediteranska ruta krijumčarenja migranata u EU ponovno sve aktivnija.

Analiza ovogodišnjih podataka

Podatak je to iz analize koju je Europol izradio nakon nešto više od godinu dana migrantskog vala što ga koriste i krijumčari ljudi. Upravo je izmjena ruta ono ključno što Europolovi stručnjaci primjećuju kada analiziraju načine na koje migranti stižu do zemalja koje su im krajnje odredište. Osim pojačanih prolazaka istočnom mediteranskom rutom, stručnjaci primjećuju da se rutom koja prolazi središtem Mediterana migrantski val nije smanjio tijekom 2016. godine.

Najčešće korištene migrantske ruteFoto: Europol

 

Cijelo vrijeme nisu posustali ni krijumčari ljudi koji su uspjeli izigrati i sve strože granične kontrole, te osmisliti nove načine izbjegavanja policijskog nadzora ne bi li održali ovaj trenutno iznimno unosan kriminalni biznis.

Migranti kamion

Niču divlji kampovi

Za to vrijeme u blizini službenih prijelaza na unutaršengenskim graničnim područjima niču divlji kampovi poput onih u Idomeniju, Dunkirku ili Comu. I upravo su oni postali mjesta na kojima krijumčari oglašavaju svoje usluge – uz prijevoz sve češće i lažne dokumente s kojima bi mogli nastaviti putovanje u EU.

EUROPE-GREECE-MIGRANTS-POLICE
Sve je više divljih izbjegličkih kampovaFoto: SAKIS MITROLIDIS/AFP

STRAH OD NOVOG IZBJEGLIČKOG VALA: U Srbiji već čeka 5000 migranata, slovenski premijer uputio dramatično upozorenje

Europol je već upozoravao da dio migranata završava i kao izrabljivana radna radna snaga što ih čini dodatno ranjivima. Osim toga, zbog dugova u koje upadaju tijekom puta u EU, postaju i ovisni kriminalnim mrežama s kojima se povezuju.

Raste broj krijumčara

U samo osam mjeseci ove godine europske policije indetificirale već više od 12 tisuća osoba upletenih u krijumčarenje migranata. Oni mahom dolaze iz Turske, Sirije, Rumunjske, Bugarske, Egipta, Iraka, Ukrajine, Poljske, Velike Britanije i Senegala, a upravo te zemlje njihovog porijekla istražiteljima su dokaz da se sve češće koristi lokalno stanovništvo za prijevoz i osiguravanje smještaja za ilegalce.

Europol je do sada sudjelovao uistragama 62 slučaja rasvjetljavanja migrantskih krijumčarskih lanaca, a njihovi istražitelji pomažu lokalnim snagama u hot spotovima u Grčkoj i Italiji.

fontex
Eurpolovi stručnjaci raspoređeni u hot spotovimaFoto: DIMITAR DILKOFF/AFP

 

Više od 272 tisuće migranata stigle su od početka ove godine morskim putem do obala Europske unije, dok ih je lani tim putem došlo 354.618.

POZVANO 10 DRŽAVA: Beč predlaže mini-summit o migrantskoj krizi, dolaze Merkel i Cipras

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr